Zweden eist bijna $100 miljoen van bitcoin miners

Louise de Graaf


Meerdere miningbedrijven in Zweden zouden grote hoeveelheden belastingen hebben ontweken door misleidende en incomplete informatie te gebruiken. Nu de Zweedse belastingdienst hier achter is gekomen, vorderen zij voor bijna 100 miljoen dollar aan onbetaalde belastingen terug van de betreffende bedrijven.


Amerikaanse SEC stelt nieuw besluit over bitcoin ETF’s uit

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Misleidende informatie door bitcoin miners

In het onderzoek kwam naar voren dat maar liefst 18 van de 21 onderzochte crypto miningbedrijven belasting zou hebben ontweken door misleidende en incomplete informatie te delen met Skatteverket, de Zweedse belastingdienst. In de periode 2020 tot 2023 was het hierdoor voor deze bedrijven mogelijk om belasting toegevoegde waarde – ook wel “BTW” – over producten en diensten te ontwijken.

Ook konden de bedrijven onder andere importheffingen over ingekochte mining hardware omzeilen en werd er geen inkomstenbelasting over de opbrengsten uit de mining activiteiten betaald. De voordelen liepen door de jaren op tot in de miljoenen.

Ruim 90 miljoen dollar terugbetalen

Volgens de Zweedse belastingdienst moeten de crypto miningbedrijven nu de omzeilde belastingen en onterecht ontvangen belastingvoordelen alsnog (terug)betalen. Over de periode 2020 tot 2023 gaat dit om een totaalbedrag van ruim 990 miljoen Zweedse kronen. Omgerekend is dit een bedrag van bijna 85 miljoen euro.

Het totale bedrag zou zijn opgebouwd uit een gedeelte van 932 miljoen Zweedse kronen voor onbetaalde BTW en 57,9 miljoen Zweedse kronen aan onterechte belastingvoordelen.

De bedrijven zijn vervolgens in beroep gegaan tegen de eis bij de rechtbank. Van de 18 bedrijven zijn er slechts twee in het gelijk gesteld, waardoor er nog 16 bedrijven zijn die niet onder de hoge aanslag uitkomen.

Een interessant land voor BTC mining bedrijven

Zweden is in bovengenoemde periode erg in trek geweest voor mining bedrijven. Door de enorme aantallen waterkrachtcentrales en windparken lagen de energieprijzen daar erg laag. Ideaal voor mining bedrijven, die veel elektriciteit nodig hebben voor hun activiteiten.

In de zomer van 2022 heeft Zweden echter besloten om het minen van bitcoin (BTC) meer te reguleren. Dit had alles te maken met de grote energietekorten die ontstonden in het land. Zweden besloot andere sectoren, die meer banen zouden creëren, voorrang te geven op de beschikbare elektriciteit.


Post Views: 233Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment