Zuid-Korea vecht tegen crypto-criminelen met speciale taskforce

Louise de Graaf


Het toenemende succes van cryptocurrencies gaat helaas ook gepaard met een toenemend probleem: fraude en oplichting. In een poging crypto criminaliteit tegen te gaan, roept Zuid-Korea nu een officiële onderzoekseenheid in het leven.


Sluiting van Republic First Bank veroorzaakt onrust onder crypto-investeerders

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

De strijd tegen crypto-criminaliteit

Hoewel de onderzoekseenheid al wel bestond, was deze nog geen officieel onderdeel van het justitiële systeem. Het was een tijdelijke eenheid, iets waar nu dus verandering in komt. Met deze zet wil Zuid-Korea laten zien dat ze een voorstander zijn van de digitale crypto wereld, en hierin is geen plek voor illegale activiteiten.

Binnenkort zullen het ministerie van Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken hun koppen bij elkaar steken. Ze gaan kijken hoe de tijdelijke afdeling geïntegreerd kan worden als officiële afdeling. Het doel en de focus van deze omzetting naar een officiële digitale vermogens-onderzoekseenheid zal zijn om de efficiëntie en eenheid binnen de afdeling te versterken.

Strengere straffen, zelfs levenslang

Naast deze interne verandering, zal Zuid-Korea ook de regelgeving omtrent illegale praktijken in de crypto wereld aanpassen. Om criminelen af te schrikken worden er levenslange gevangenisstraffen geïntroduceerd, naast de strengere straffen die gaan gelden voor bijvoorbeeld fraude of marktmanipulatie. Deze nieuwe regelgeving zal ingaan op 19 juli.

Het is niet toevallig dat Zuid-Korea juist nu deze stappen onderneemt. Net als vele andere landen zag Zuid-Korea ook een forse toename van het aantal misdaden of criminele activiteiten op de Zuid-Koreaanse cryptomarkt. 

In een recent rapport gepubliceerd door de financiële inlichtingen-eenheid komen verontrustende cijfers naar boven. Het aantal verdachte transacties die met cryptocurrencies te maken hebben, steeg met 49% ten opzichte van 2022.

Al met al zet Zuid-Korea dus een grote stap in de goede richting door geld, tijd en mankracht te investeren. Hiermee zullen investeerders met goede bedoelingen beter beschermd worden tegen fraude en oplichting, en zullen criminelen vaker over hun schouder moeten kijken. Of de inspanningen daadwerkelijk effect gaan hebben zal de toekomst uitwijzen. 


Post Views: 17Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment