Worldcoin schendt privacy-wetgeving in Hongkong en moet deuren sluiten

Louise de Graaf


Worldcoin Foundation heeft volgens de privacywaakhond van Hong Kong, het Office of the Privacy Commissioner for Personal Data (PCPD), de lokale privacyregels geschonden en moet als gevolg daarvan de activiteiten in de regio beëindigen.

Nieuwe crypto maakt vliegende start en schiet 600% omhoog

Nieuwe crypto maakt vliegende start en schiet 600% omhoog

Gezichts- en irisdata van gebruikers

In een verklaring meldde de PCPD dat Worldcoin zonder toestemming gezichts- en irisdata had verzameld van ten minste 8.302 personen tijdens hun operaties in Hong Kong.

In december 2023 en januari 2024 heeft de PCPD tien geheime bezoeken gebracht aan zes verschillende locaties van Worldcoin. Uit onderzoek blijkt nu dat de gegevensverzameling van Worldcoin “onnodig en overmatig” was, en daarmee in strijd met de Data Protection Principles.

Worldcoin heeft deze persoonlijke gegevens tot wel tien jaar bewaard, met als doel om AI-modellen te trainen voor gebruikersverificatie. Het wordt door de PCPD als te lang beschouwd en oordeelt het daardoor als onredelijke opslag van persoonlijke gegevens.

Worldcoin opnieuw in de problemen

Het Worldcoin-project, dat in 2021 werd gelanceerd, heeft sinds de officiële start meer dan twee miljoen aanmeldingen gekregen. De zorgen omtrent de privacy van de gebruikers hebben nu geleid tot de opschorting van diensten en lopende onderzoeken in verschillende landen, waaronder in Kenia, India, Zuid-Korea, Spanje en Portugal.

In maart kondigde Worldcoin aan te stoppen met het verzamelen van persoonlijke gegevens en introduceerde het een nieuwe functie genaamd “Personal Custody,” waarmee gebruikers hun gegevens op eigen apparaten kunnen opslaan.

Ondanks deze aankondiging heeft dit niet geholpen bij de uitdagingen die Worldcoin de afgelopen maanden in verschillende landen heeft gehad met betrekking tot het verzamelen van persoonsgegevens.

Gebrek aan transparantie

De opslag van gevoelige biometrische gegevens door Worldcoin voor maximaal tien jaar, dat uitsluitend bedoeld zou zijn voor AI-modeltraining, wordt door de PCDP als te lang beschouwd. De PCDP uitte daarbij vooral haar zorgen uit over de potentiële risico’s voor de privacy van burgers.

Verder wordt Worldcoin verweten dat de privacyverklaring niet in het Chinees beschikbaar was, waardoor niet-Engels sprekende gebruikers de voorwaarden niet konden begrijpen. Mede door dit gebrek aan transparantie en informatieverstrekking heeft de PCPD besloten om de Worldcoin de activiteiten in Hong Kong een halt toe te roepen.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment