Waarom daalt bitcoin vanavond? ‘Bullmarkt is mogelijk voorbij’

Louise de Graaf


De prijs van bitcoin (BTC) is vanavond aardig gedaald. Terwijl de munt zich vanochtend nog sterk rond een waarde van $64.000 huisde, is bitcoin momenteel $61.000 waard. Rond zeven uur tikte de koers zelfs kort de $60.000 aan, een sterke steunzone. Sinds eind februari is deze waarde al niet meer bereikt, en volgens een platform voor marktdata stijgen de geruchten dat de bullmarkt ten einde komt.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Waarom daalt bitcoin?

Bitcoin staat momenteel 3,1% lager dan 24 uur geleden. De crypto markt zelf is met 1,8% gedaald. Relatief gezien is bitcoin harder gedaald dan de markt, waardoor de dominantie van bitcoin iets gezakt is. Deze dominantie staat momenteel op 51,2%; de bitcoin marktkapitalisatie omvat net iets meer dan de helft van de hele cryptomarkt. 

Verschillende redenen worden genoemd voor de daling van bitcoin. Onder andere de oplopende spanningen in het Midden-Oosten hebben de koers geen goed gedaan. Onderhand was bitcoin daar enigszins van aan het herstellen, nadat bekend werd dat Israël geen directe plannen had voor een tegenaanval op Iran. 

Ook de bitcoin ETF’s hebben een negatieve invloed op de koers. Momenteel vindt er een sterke uitstroom plaats, geleid door het GBTC fonds van Grayscale. Klanten van Grayscale verkopen hun aandelen van het fonds, waarop het fonds vervolgens bitcoin verkoopt. In totaal zijn er gisteren 1.750 bitcoin uit het fonds gestroomd. Daar kan de instroom van BlackRock’s fonds, 424 bitcoin, niet tegenop.

Door de enorme uitstroom van GBTC is de netto uitstroom erg hoog. Netto zijn er gisteren in totaal 1.442 bitcoin gestroomd. Een deel van de klanten die bij Grayscale vertrekt, waarschijnlijk wegens de hoge kosten, komt bij BlackRock terecht. Echter, een nog veel groter deel investeert zijn fondsen elders, houd het, of investeert het later.

Halving op komst, marktsentiment verschuift

Ook moet men rekening houden met de aankomende halving. Deze vindt in de ochtend van 20 april plaats, over ongeveer twee dagen. De halving gaat vaak gepaard met veel volatiliteit en heeft hoogstwaarschijnlijk een grote rol in de koersbewegingen van dit moment. Bitcoin’s broertje, genaamd bitcoin cash (BCH), vertoonde voor de halving eerst een daling, om vervolgens hard te stijgen. Bitcoin zou iets vergelijkbaars kunnen neerzetten.

Santiment, een platform voor marktinformatie, ziet een stijgende hoeveelheid mensen die vinden dat de bullmarkt ten einde is gekomen. De ratio van investeerders die bullish zijn (hoopvol) en investeerders die bearish zijn (angstig) is volgens hen 250 : 164. Ook daalt het aantal vermeldingen van een bullmarkt. Of dit slechts een korte verschuiving in het marktsentiment kan alleen de tijd zeggen. 

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment