Waarom daalt bitcoin na historische komst ETF’s?

Louise de Graaf


De prijs van bitcoin (BTC) heeft de afgelopen dagen een flinke tik gekregen. Dit terwijl deze week de allereerste Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s) zijn goedgekeurd én geïntroduceerd op de markt. Hoe kan het zo zijn dat deze historische mijlpaal een grote koersdaling teweeg heeft gebracht?


Bitcoin ETF goedkeuring stuit op stevige kritiek van diverse fronten

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin verstruild in neerwaartse prijsactie

Al maanden anticipeert de markt op de komst van Bitcoin ETF’s. In aanloop naar 10 januari, de laatste dag waarop de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op zijn minst moest beslissen over de gezamenlijke aanvraag van ARK Invest en 21Shares, heeft de bitcoin koers dan ook een indrukwekkend pad afgelegd.

Woensdagavond was de kogel eindelijk door de kerk: maar liefst elf aanvragen ontvingen groen licht van de toezichthouder. Later op de avond steeg bitcoin tot een piek van nipt onder de 48.000 dollar, maar al snel crashte de koers tot onder de 45.000 dollar.

Een dag later, toen alle ETF’s de beurzen officieel betraden, steeg bitcoin tot een nieuw hoogtepunt van zo’n 49.000 dollar, maar wederom kregen investeerders weinig tijd om hiervan te genieten. In eerste instantie schoot de koers terug tot zo’n 46.000 dollar, maar gisteren zorgde een nieuwe uitglijder tot een absoluut dieptepunt van ongeveer 41.400 dollar.

Reden tot BTC koersdaling

Anthony Scaramucci, oprichter en CEO van hedgefonds SkyBridge Capital, vertelt aan Bloomberg dat de daling naar zijn mening deels wordt veroorzaakt door verkoopdruk van GBTC, dat voorheen een regulier trustfonds was.

GBTC, voluit ‘Grayscale Bitcoin Trust’, is deze week geconverteerd in een spot-ETF en heeft een grote kapitaaluitstroom gehad.

Ook CNBC’s Ran Neuner wijst op de grote verkoop van GBTC-aandelen als oorzaak van de bitcoin daling:

”GBTC hield meer dan $25 miljard aan bitcoin vast, dat al jarenlang vergrendeld was zonder de mogelijkheid om verkocht te worden. Zodra de inwisseloptie beschikbaar werd, beginnen mensen voor het eerst te vertrekken – bij het vertrek moet de bitcoin op de markt worden verkocht.”

 

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment