Waarom bitcoin miners steeds meer onder druk staan momenteel

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) miners versturen steeds meer bitcoins naar cryptobeurzen wat een slecht voorbode kan zijn voor de bitcoin koers. De winstgevendheid van miners leidt onder de stijgende hashrate en hogere energieprijzen. Bovendien komt de befaamde BTC halving in aantocht en ook dit maakt het lastig voor sommige miners.

Bitcoin miners verkopen

Op 28 september liet crypto-analist Mies Deutscher op X (het voormalige Twitter) weten dat er een gigantische hoeveel BTC vanuit miners naar cryptobeurzen is gestuurd. Hij haalde hiervoor data van crypto-analysebedrijf Glassnode aan.

Het versturen van cryptomunten richting exchanges heeft vaak te maken met verkoopintenties. Om die reden is de ontwikkeling dan ook bearish te noemen.

Specifiek stond de instroom gelijk aan 315 procent van de miner-omzet. Dit is een nieuwe all-time high wat dat betreft.

De hogere hashrate en bijbehorende moeilijkheidsgraad evenals de stijgende energieprijzen hebben samen een grote invloed op de winstgevendheid van de miners, zo merkte Deutscher op. Bovendien noemt hij de aankomende BTC halving als belangrijke factor in de huidige ontwikkeling. Aangezien de block reward van 6,25 BTC zal dalen naar 3,125 BTC, ‘’worden minders gedwongen te verkopen om hun kapitaal te versterken’’.

Volgens Blockchain.com heeft de totale rekenkracht van het netwerk vorige week een recordhoogte van 425 exahashes per seconde (EH/s) bereikt. Sinds de start van het jaar is het al met maar liefst 68 procent gestegen. Om de blokproductiesnelheid constant te houden, wordt de moeilijkheidsgraad hierdoor ook naar boven opgeschroeft. Deze is sinds het begin van het jaar met 63 procent gestegen en staat momenteel op een recordhoogte van 57T.

Onrust bij miners door BTC halving

De bitcoin halving, die voor april volgend jaar op de agenda staat, heeft vanzelfsprekend een significant effect op de miners. De halvering van de beloning voor het toevoegen van een nieuw transactieblok aan de blockchain gaat dan ook niet zonder slag of stoot.

Victor R. Ch Rollman, CEO van Rollman Mining, gaf in reactie op Crypto Insiders zijn kijk op het effect van de halving op de mining-industrie:

‘’Onrust in de mining-markt voor het bitcoin halving event is niet niets nieuws. Het is nu vooral een race tegen de klok om mining sites (van 5MW tot 100MW) op tijd af te krijgen omdat investeerders zichzelf willen positioneren voor de halving. Gezonde miners verkopen op dit moment niet, maar er zijn altijd over-leveraged miners die gedwongen moeten verkopen.’’

Door de halving verdubbelen de productiekosten voor het minen van één bitcoin. Hierdoor worden de zwakste miners uitgeschakeld en zal het simpelweg eenvoudiger worden voor de overgebleven partijen om bitcoins te delven.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment