Waarom Bitcoin kan profiteren van de groeiende schuldenberg in Amerika

Louise de Graaf


Er gaat op dit moment een theorie rond in de macro-economische wereld die stelt dat de Amerikaanse centrale bank in 2024 geen renteverlagingen zal doorvoeren.

Het idee achter de theorie is dat de Amerikaanse economie te sterk is en vooralsnog blijft groeien, terwijl ook de “koerswijziging” van de Amerikaanse centrale bank (van rente verhogen naar pauzeren en nadenken over verlagen) bijdraagt aan de kracht van de Amerikaanse economie.

Hierdoor lijkt de inflatie aan een nieuwe opwaartse trend te zijn begonnen. Wat betekent geen renteverlagingen voor de bitcoin koers?

Afbeelding


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

Gigantisch probleem voor Amerikaanse overheid?

Op Twitter speculeert de populaire macro-econoom Luke Gromen zelfs over een Amerikaanse rente van 6 procent. Dat zou betekenen dat we juist nog meer renteverhogingen in plaats van verlagingen krijgen.

Op een schuld van 35 miljard dollar zou dat uiteindelijk resulteren in 2,1 biljoen dollar per jaar aan rentebetalingen.

Volgens Gromen zou dat uitkomen op 8 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP). Die ellende komt dan nog bovenop de 4 tot 5 procent aan begrotingstekorten die de Amerikaanse overheid jaarlijks produceert.

Met andere woorden, de begrotingstekorten van de Amerikaanse overheid lijken op deze manier gedoemd om nog verder toe te nemen, waardoor het steeds meer schulden op zich moet nemen om de boel te kunnen financieren.

Waarom is dit bullish voor de bitcoin koers?

Dit is mogelijk bullish voor de bitcoin koers, omdat dan de Amerikaanse overheid wellicht geen andere keus heeft dan weer de geldprinter aan te zetten.

De economie groeit simpelweg niet snel genoeg om de schuldenberg bij te houden. Als daar dan ook nog eens hoge rentes overheen komen, dan wordt het mogelijk heel lastig voor de Amerikaanse overheid. Dat gaat ten koste van de koopkracht van de Amerikaanse dollar en dat komt bitcoin ten goede.

Deze dynamiek kan ervoor zorgen dat beleggers op zoek gaan naar schaarste, zoals bitcoin. Mensen beginnen te begrijpen dat een toenemende schuldenberg de enige realistische uitkomst van dit financiële systeem is, waardoor ze zich moeten verstoppen in alles wat de overheid niet kan bijdrukken.


Post Views: 107

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment