Waarom Bitcoin de dramatische inflatiecijfers negeert en toch stijgt

Louise de Graaf


De bitcoin koers reageerde gisteren verrassend positief op de hoge inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

Puur op basis van de theorie zou je verwachten dat hoge inflatiecijfers negatief zijn voor de bitcoin koers. Het betekent immers dat de Amerikaanse centrale bank nog langer wacht met het verlagen van de rente.

Nu schiet de Amerikaanse dollar omhoog en hebben aandelen het moeilijk, maar de markt lijkt zich geen zorgen te maken over bitcoin.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Wat is er aan de hand met deze markt?

Waar de markt aan het begin van het jaar nog zes tot zeven renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank voorspelde, is dat er na ruim drie maanden nog maar één.

Dat is een gigantische verandering ten opzichte van het begin van 2024 en in theorie zou dat enorm op de koersen van risico-assets als bitcoin moeten drukken.

Hierin zie je hoe wispelturig de markt kan zijn en hoe extreem de markt op bepaalde ontwikkelingen kan reageren. Iets meer dan 3 maanden geleden (slechts 90 dagen!) had de markt nog een compleet andere situatie verwacht.

Nu de inflatie toch weer stijgt, verwacht men pas in september 2024 de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank. De belangrijkste les die we hieruit kunnen halen? Niemand heeft de wijsheid in pacht, zeker niet op de korte termijn.

Hoe is dit nu goed voor de bitcoin koers?

De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI), de Core CPI en de SuperCore CPI kwamen gisteren veel hoger binnen dan verwacht en dan gehoopt. Van maand-op-maand steeg de SuperCore CPI – een belangrijke inflatiemeter voor de Amerikaanse centrale bank – zelfs met 0,7 procent.

Afbeelding
SuperCore CPI. Bron: Zerohedge

Dat zijn niet de stijgingen die het voor de Amerikaanse centrale bank makkelijk maken om de rente te verlagen. Daardoor zou je een neerwaartse druk op de bitcoin koers verwachten, maar die blijft dus vooralsnog uit.

Waar ligt dat aan? Er wordt gespeculeerd dat dit mogelijk aan de gigantische staatsschuld van de Amerikaanse overheid ligt. Hoe langer de rentes op dit verhoogde niveau blijven, hoe meer rente Amerika over zijn schuld moet betalen. Daardoor nemen de begrotingstekorten toe en moeten de VS meer schulden op zich nemen waardoor de rentekosten weer stijgen.

Die ontwikkeling gaat tot in het oneindige door (tenzij ze een oplossing voor de staatsschuld vinden). Dat is mogelijk de reden dat bitcoin, goud en over het algemeen alle assets die de overheid niet kan bijdrukken het momenteel zo goed doen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment