Vuilnis omzetten in bitcoin? Groot bedrijf gaat het waarmaken

Louise de Graaf


We schreven recent al over verscheidene crypto mining projecten die energie opwekken met het affakkelen van methaan dat vrijkomt op vuilnisbelten. Het is een unieke en revolutionaire, maar bovenal zeer duurzame, manier van bitcoin (BTC) mining. 

Deze ontwikkeling is ook Marathon Digital, een van de grootste bitcoin miners ter wereld, niet ontgaan. Het bedrijf is een test gestart in de Amerikaanse staat Utah en start nu dus ook met het affakkelen van methaan om energie op te wekken voor BTC mining.


🎁 Nieuw: Bitcoin mining vanuit huis! Eerste €500 cadeau

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Van vuilnis tot bitcoin

Volgens een statement wordt de pilot uitgevoerd in samenwerking met Nodal Power. Dit bedrijf specialiseert zich in hernieuwbare energiebronnen. Mocht de pilot positieve resultaten opleveren, zal de operatie opgeschaald worden.

“Marathon’s pilot is deel van een breder initiatief uitgevoerd door het bedrijf om te valideren of het mogelijk is om methaan van vuilnisbelten te gebruiken, dit om te zetten in elektriciteit, en dit te gebruiken voor het minen van bitcoin,” aldus Marathon.

Zoals gezegd is Marathon niet de eerste partij die methaan van vuilnisbelten gebruikt om bitcoin te minen. Pionieren in deze techniek zijn onder andere Vespene Energy en Crusoe Energy. 

De duurzaamheid van deze techniek is indrukwekkend. Methaan is namelijk het meest vervuilende broeikasgas. Methaan is om precies te zijn tientallen keren vervuilender dan koolstofdioxide. Door methaan te gebruiken voor het minen van bitcoin, voorkomen deze miners de uitstoot van dit gevaarlijke broeikasgas. De miners zijn dus niet alleen duurzaam, ze zijn CO2-neutraal. De CEO van Marathon, Fred Thiel, zegt hier het volgende over:

“De methaan die vrijkomt op vuilnisbelten, bij bioafval en op andere plekken wordt meestal genegeerd. Bitcoin miners zoals Marathon zijn uniek gepositioneerd om te helpen om dit schadelijke gas om te zetten in een productieve bron van schone en hernieuwbare energie.”

Mining nieuws uit Argentinië

Ook kwam er deze week vergelijkbaar nieuws vanuit Argentinië. De presidentiële kandidaat Sergio Massa is met een voorstel gekomen om gas overschotten van een olie veld te gebruiken voor bitcoin mining.

Momenteel worden deze overschotten afgefakkeld of simpelweg vrijgelaten in de atmosfeer. Volgens voorstanders zou het gebruik hiervan voor bitcoin mining een productievere uitkomst zijn.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment