Verwacht geen grote rally na bitcoin halving, zegt Deutsche bank

Louise de Graaf


De markt van bitcoin (BTC) staat op het punt een belangrijke gebeurtenis te ondergaan. De halving van de beloning voor miners is namelijk aanstaande. Deze gebeurtenis, die elke vier jaar plaatsvindt, heeft historisch gezien aanzienlijke invloed gehad op de prijs van bitcoin. Het evenement heeft in het verleden geleid tot enorme koersstijgingen. Echter, volgens een rapport van de Deutsche Bank (DB), lijkt de aanstaande halvering al gedeeltelijk in de koers van bitcoin te zijn verwerkt.


Bitcoin miners zijn niet meer welkom in Noorwegen met nieuwe wet

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin prijsstijging al verwerkt in de prijs

Een grote rally wordt niet noodzakelijk verwacht, stellen de Duitsers. De prijsstijging is volgens de Deutsche Bank al gedeeltelijk in de prijs verwerkt. Dat blijkt uit een rapport dat het buurland donderdag publiceerde.

De bitcoin halving, die gepland staat op de nacht van vrijdag 19 april op zaterdag 20 april, is een mechanisme dat is ingebouwd in het protocol van bitcoin. Het halveert de beloning die miners ontvangen voor het valideren van transacties op het netwerk.

Voorheen ontvingen miners 6,25 bitcoins per blok dat ze ontgrendelden, maar na de halvering zal deze beloning worden verlaagd tot 3,125 bitcoin per blok. Dit vermindert het aanbod van nieuwe bitcoins die op de markt komen. Historisch gezien heeft dat geleid tot een stijging van de prijs als gevolg van een verminderd aanbod en toenemende vraag.

Het rapport toont verder dat de bitcoin halving een goede impact gaat hebben op de prijs. In de onderbouwing geeft de Duitse bank het voorbeeld van de halving van bitcoin cash (BCH). De prijs van deze munt steeg bij het eigen halveringsevenement aanzienlijk, wat in het rapport als positief wordt beschouwd. Bitcoin cash is een crypto die ontstaan is in 2017 als een afsplitsing (hard fork) van het oorspronkelijke bitcoin-netwerk. De splitsing vond plaats als gevolg van een verschil van mening binnen de bitcoin community over de schaalbaarheid en de snelheid van transacties op het bitcoin-netwerk.

Analisten voorspellen hogere bitcoin-prijs

Echter, volgens Deutsche Bank-analisten Marion Laboure en Cassidy Ainsworth-Grace lijkt de markt de komende halvering al gedeeltelijk te hebben verdisconteerd.

“Vooruitkijkend blijven we verwachten dat de prijzen hoog blijven vanwege de verwachtingen van toekomstige goedkeuringen van spot ethereum (ETH) ETF’s; toekomstige renteverlagingen door centrale banken; en veranderingen in regelgeving”, aldus de analisten.

In het rapport van de bank wordt gesteld dat de huidige prijsniveaus van bitcoin al enige verwachting van de halvering weerspiegelen, wat betekent dat een grote prijsrally mogelijk niet direct na de halvering zal plaatsvinden. Laboure en Ainsworth-Grace benadrukken dat de markt volwassener is geworden sinds de vorige halveringen. Beleggers zijn volgens hen meer voorzichtiger geworden bij het interpreteren van het effect van deze gebeurtenissen op de prijs. Toch voorspelt de Deutsche Bank toekomstige prijspieken op de lange termijn voor bitcoin.

“Na de eerste 150 dagen na elk vorig halveringsevenement groeide het aantal retailadressen met 52% in 2012, 37% in 2016 en 3% in 2020”, sluit de bankgigant af.


Post Views: 3.191Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment