Vandaag is een belangrijke dag voor bitcoin en Amerikaanse economie

Louise de Graaf


Het is vandaag een belangrijke dag voor de bitcoin koers en de Amerikaanse economie. We krijgen vanmiddag namelijk een update van de favoriete inflatie-indicator van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank). Het gaat om de Core PCE, waarvan analisten vandaag een voor het eerste in twee jaar een score van minder dan 4 procent voor verwachten.

Als de Core PCE inderdaad onder de 4 binnenkomt of zelfs lager dan verwacht, dan zou dat het “desinflatie-narratief” weer nieuw leven inblazen.

De Core PCE als inflatie graadmeter

De afkorting Core PCE staat voor Core Personal Consumption Expenditure Index en vormt een manier om te meten wat er met de prijzen gebeurd van goederen en diensten die mensen binnenslands inkopen, uitgezonderd de voedsel- en energieprijzen.

Die laatste twee zonderen we vaak uit voor een meer betrouwbare meting van de inflatie, omdat de voedsel- en energieprijzen op korte termijn enorm volatiel kunnen zijn. Het belangrijkste is dat de Core PCE de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve is.

Core PCE Peaks and Forecast to Decline Through 2023 | IDC Financial Publishing, Inc.

Deze inflatiemeter moet dus terug naar 2,0 procent om een einde te maken aan de agressieve rentecampagne van de Amerikaanse centrale bank.

Als investeerders willen wij dat de rente omlaag gaat en daar is een Core PCE van 2,0 procent voor nodig.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Als de Core PCE inderdaad onder de 4 procent zakt, dan zou dat een goed teken zijn voor de Federal Reserve en de bitcoin koers. Het is voor bitcoin belangrijk dat de inflatie zo snel mogelijk terug is bij de door de Federal Reserve gewenste 2,0 procent.

Dat zou namelijk betekenen dat de rente weer een beetje kan zaken. Vooralsnog lijkt het daar echter niet op en zitten we nog relatief lang met de hoge rentes opgescheept, die de bitcoin koers drukken.

Wat staat er vandaag op het programma?

  • EUR (09:45): ECB’s Lagarde kruipt achter haar spreekgestoelte
  • EUR (11:00): Eurozone Inflatierapport voor september; verwachting is daling naar 4,5 procent vanaf de 5,2 procent van augustus.
  • USD (14:30): PCE price Index; belangrijkste inflatiemeter van de Verenigde Staten
  • USD (15:45): Chicago PMI; belangrijke gezondheidsmeter voor de Amerikaanse economie
  • USD (16:00): University of Michigan Sentiment; consumentenvertrouwen
  • USD (18:45): Fed Williams; toespraak beleidsmaker Amerikaanse centrale bankWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment