Uitlevering Terra Luna oprichter Do Kwon goedgekeurd door rechter

Louise de Graaf


Do Kwon, de man achter de ingestorte Terra (LUNA), heeft te horen gekregen dat de wettelijke voorwaarden voor de uitlevering aan zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten is voldaan. Dit liet het Hooggerechtshof van Podgorica weten in een officiƫle verklaring.


šŸš€ Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Waar wordt de Terra (LUNA) oprichter van beschuldigd?

Kwon is een Zuid-Koreaanse ondernemer en de medeoprichter van het bedrijf Terraform Labs. Het bedrijf was bezig met de ontwikkeling van de Terra blockchain en samen met stablecoin UST en was hierin erg succesvol. Op het hoogtepunt slaagde Terra erin om een marktkapitalisatie van $40 miljard te realiseren.

Echter ging het mis in mei 2022 toen het Terra-ecosysteem ter waarde van 40 miljard compleet instortte. Kwon sloeg vervolgens op de vlucht, maar werd in 2023 aangehouden in Montenegro vanwege het vervalsen van documenten. Kwon wordt geconfronteerd met meerdere aanklachten wegens fraude in zowel de Verenigde Staten als in Zuid-Korea.

Rechtbank keurt uitlevering Do Kwon goed

Nu de rechtbank in Montenegro de wettelijke voorwaarden voor de uitlevering van Kwon voor zowel Zuid-Korea als de VS goedgekeurd heeft, staan hem een aantal zaken te wachten.

Kwon wordt in de VS aangeklaagd voor het organiseren van een crypto fraude. Ook zijn er door het Amerikaanse ministerie van Justitie verschillende strafrechtelijke aanklachten gedaan vanwege de ineenstorting van het Terra-ecosysteem.

In Zuid-Korea kan Kwon volgens lokale autoriteiten een gevangenisstraf van 40 jaar tegemoet zien. Volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten moet hij uitgeleverd worden aan hen, aangezien hij vanuit dit land de meeste misdaden pleegden.

Het definitieve besluit over de uitlevering naar welk land wordt uiteindelijk genomen door de minister van Justitie van Montenegro. Voordat deze beslissing wordt genomen, moet Kwon eerst nog vier maanden gevangenisstraf uitzitten in de Spuž-gevangenis nabij de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica.

Eerder werd Daniel Shin, medeoprichter van Terraform Labs, aangeklaagd vanwege overtredingen waarbij aanklagers 185 miljoen dollar aan tegoeden hadden bevroren. Shin ontkende zijn betrokkenheid bij de ineenstorting van het Terra-ecosysteem en gaf hierbij als reden dat hij twee jaar eerder al was vertrokken.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment