‘tijd om wat winst te pakken’

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) breekt weer uit, iets wat de afgelopen dagen bijna normaal is geworden. De euforie is terug the sky is the limit lijkt men te denken. De Nederlandse analist Michaël van de Poppe geeft echter een belangrijke waarschuwing in een post op X.


Positieve bitcoin ETF streak ten einde, koers blijkt veerkrachtig

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin funding rates stijgen, tijd om winst te pakken?

In de post schrijft van de Poppe: “Bitcoin boven $58.000 terwijl de funding rates door het dak gaan.” Hij noemt de nieuwe opwaartse beweging “waanzinnig sterk” maar dat dit “zeker gebieden zijn om winst te pakken.”

Funding rates zijn periodieke betalingen die worden uitgewisseld tussen kopers (long-posities) en verkopers (short-posities). Zonder al te diep op de details in te gaan komt het op het volgende neer.

Als de funding rate positief is, betalen handelaren met een long-positie handelaren met een short-positie, en viceversa wanneer de rate negatief is.

De funding rates stijgen samen met de bitcoin prijs. – Bron: Coinglass.

Nu de prijs flink is gestegen is de funding rate ook aan het stijgen. Meer handelaren openen long-posities omdat zij verwachten dat de koers nog verder gaat stijgen. Daarbij draagt de algemene euforie op de cryptomarkt bij aan de stijgende rates.

Gevaar wordt groter voor bitcoin

Volgens analist Twisting in the Wind kleven er een aantal risico’s aan de stijgende funding rates. Zo bestaat er de kans dat er een long squeeze volgt. Dit houdt in dat long-handelaren worden geliquideerd omdat de koers toch daalt in plaats van stijgt.

Hoe meer long-posities er open staan, hoe heftiger zo’n squeeze kan zijn. Met andere woorden, een daling van de bitcoin koers kan een kettingreactie veroorzaken.

Een dergelijk scenario vond plaats in mei, 2021. Ook toen stegen de funding rates flink en volgde een flinke correctie.

Ervaren handelaren zullen daarom juist nu extra opletten op een mogelijke trendommekeer. Door de stijgende funding rate zou een correctie namelijk zeer heftig kunnen zijn.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment