Terra (LUNA) en Do Kwon moeten megaboete van miljarden betalen

Louise de Graaf


In mei 2020, inmiddels alweer bijna vier jaar geleden, ging plotseling Terra (LUNA) ten onder.

Sindsdien lopen er meerdere rechtszaken tegen het bedrijf achter Terra, Terraform Labs, en zijn oprichter Do Kwon.

Een van deze rechtszaken speelt zich af in de Verenigde Staten waar onlangs een jury Terraform Labs en Kwon schuldig heeft verklaard.

Nu heeft de aanklager, de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), zijn strafeis bekendgemaakt.


Crypto ontbijt: Sentiment zakt voor BTC halving, AI supermunt goedgekeurd

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

Miljardenboete voor Terra (LUNA) en Do Kwon

De financiële toezichthouder eist dat Terraform Labs en Kwon een boete van maar liefst $5,3 miljard betalen.

Terraform Labs en de oprichter hebben zich schuldig gemaakt aan fraude, zegt de jury. Dat leidt ertoe dat de SEC bijna $4,7 miljard aan onterecht verkregen gelden wil terugvorderen inclusief rente.

Ook wil de SEC dat Kwon en zijn bedrijf gezamenlijk nog eens $520 miljoen aan civielrechtelijke boetes betalen. Hiervan is $420 miljoen voor Terraform Labs en $100 miljoen voor Kwon zelf.

De hoge eisen van de SEC staan in schril contrast met de bedragen die Terraform en Kwon zelf hadden voorgesteld. Dat was namelijk $3,5 miljoen voor Terraform en $800.000 voor Kwon.

Verder stelt de SEC voor dat er strikte voorwaarden worden opgelegd aan Terraform om herhaling van frauduleuze praktijken te voorkomen.

Ook stelt de SEC voor om Kwon te verbieden dat hij in de toekomst als bestuurder of directeur bij een bedrijf aan de slag mag gaan dat effecten uitgeeft.

LUNA oprichter zit nog altijd in Montenegro

“De beklaagden hebben geen spijt getoond voor hun gedrag, noch is er enige twijfel dat zij zich in een positie bevinden waarin verdere overtredingen niet alleen mogelijk, maar waarschijnlijk al plaatsvinden.

De rechtbank zou een ondubbelzinnige boodschap moeten sturen dat dit soort brutaal wangedrag, en de mislukte poging van de beklaagden om hun gedrag te rechtvaardigen door het opstellen van nieuwe regels en gedragsnormen voor de cryptomarkten die in strijd zijn met de federale effectenwetten, niet getolereerd zal worden,” aldus de SEC.

De rechtszaak verliep in de VS zonder dat Kwon daarbij was. Hij is nog in Montenegro waar hij opgepakt werd voor het reizen met vervalste reisdocumenten. Het is nog altijd niet duidelijk of hij uitgeleverd wordt aan de VS of Zuid-Korea, waar ook een rechtszaak tegen hem loopt.


Post Views: 99Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment