Strijd tegen influencers van failliete cryptobeurs FTX breidt zich uit

Louise de Graaf


Er is momenteel veel te doen rondom Sam Bankman-Fried, oftewel “SBF”. Eerder deze maand werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor het plegen van fraude met geld van investeerders, op zijn voormalige crypto exchange FTX. In navolging van de uitspraak is SBF in beroep gegaan en werd bekend dat hij de FTX-slachtoffers een helpende hand biedt.


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

SBF gaat FTX-slachtoffers helpen

Kort na de uitspraak in de fraudezaak tegen de oprichter van FTX, werd bekend dat er een schikking is overeengekomen met de FTX-slachtoffers. In de schikking is opgenomen dat de slachtoffers de rechtszaak tegen SBF seponeren, als hij hen ondersteunt in het vervolgen van de voormalige promotors van FTX. Onder deze promotors scharen zich enkele beroemdheden en een aantal grote investeringsbedrijven.

Bankman-Fried gaat de FTX-slachtoffers helpen door informatie, zoals verklaringen en documenten, met hen te delen. Daarnaast zal hij de advocaten van de slachtoffers voorzien van financiële informatie en documenten over zijn overgebleven persoonlijke bezittingen en de investering van FTX in een AI startup (Anthropic) in 2021.

De schikking is afgelopen vrijdag ingediend bij de rechtbank in Miami. Wanneer de rechter de schikking goedkeurt, zal Bankman-Fried niet meer aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de val van crypto exchange FTX. Maar de voormalig eigenaar van het handelsplatform blijkt niet de enige persoon die een schikking met de slachtoffers heeft getroffen. 

Meerdere schikkingen getroffen

Naast SBF zijn er nog meer oud-collega’s en verweerders, die een schikking zijn overeengekomen met de slachtoffers van de voormalige crypto exchange FTX. Onder anderen Caroline Ellison, Nishad Singh, Gary Wang en de FTX-advocaat Dan Friedberg behoren tot deze groep.

Ook enkele kleinere promotors, waaronder een aantal financiële YouTubers, hebben een deal weten te maken. Hun vervolging is ook geseponeerd, nadat zij een bijdrage aan een algemeen fonds van 1,4 miljoen dollar hadden toegezegd. Vanuit dit fonds betalen de FTX-slachtoffers alle gemaakte kosten in de rechtszaken. 

De meeste grote promotors, waaronder Tom Brady, Steph Curry, Shaquille O’Neill, Naomi Osaka, Shohei Otani en Gisele Bundchen, besloten echter tegen de aanklacht in te gaan. Zij zullen de zaak met nog een aantal grote investeringsbedrijven aanvechten in de rechtbank.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 207Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment