Solo bitcoin miner verslaat giganten en verdient BTC-jackpot

Louise de Graaf


Vele grote miners en mining pools houden zich dagelijks bezig met het oplossen van ingewikkelde wiskundige puzzels. Allemaal om die felbegeerde beloning in bitcoin (BTC) te ontvangen. Ondanks de hevige concurrentie tussen deze grote miners, wil er nog wel eens een solo miner met de beloning vandoor gaan.


PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Beloning na minen van bitcoin blok

Het Bitcoin-netwerk functioneert op basis van het “Proof-of-Work”-systeem. Hierin moeten miners ingewikkelde wiskundige puzzels oplossen. Dit doen zij met de rekenkracht van speciale computers. Wanneer een miner de strijd wint van andere miners, dan ontvangt deze persoon een beloning in bitcoin. Na de bitcoin halving is deze beloning gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Hoe meer rekenkracht je tot je beschikking hebt, hoe groter de kans dat je de beloning wint. Hierdoor investeren grote miners heel veel geld in de beste hardware. Dit is ook de reden waarom veel miners samenwerken in mining pools. Hierin worden de krachten gebundeld en dus de kans op winst vergroot.

Uitzonderlijke winst voor solo miner

Door de hevige concurrentie is het voor een individu vrijwel onmogelijk om het te winnen van de grote miners. Toch komt het soms nog wel voor. Van de ruim 841.000 blokken die al gemined zijn, waren er 282 blokken die gewonnen werden door individuen.

Op 29 april was dit ook het geval. De winnaar van het blok werd door Con Kolivas, software ontwikkelaar en beheerder van de solo mining pool “ckpool”, gefeliciteerd op X. Volgens de data had de miner een hashrate (snelheid van het minen) van maar liefst 120 peta hashes en een weekgemiddelde van 12 peta hashes.


Grayscale introduceert ‘mini’ bitcoin ETF, 10x lagere kosten dan GBTC

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Hashrate meer dan 90% gestegen in 12 maanden

Door de stijgende prijs van bitcoin door de jaren heen, is minen steeds interessanter geworden. Hierdoor stijgt de werksnelheid en daarmee ook de moeilijkheidsgraad van het minen. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk geworden om als solo miners een blok te winnen.

De gemiddelde hashrate van het netwerk is momenteel 618 EH/s (exa hashes per seconde). Volgens Bitinfocharts bereikte de hashrate op 23 april een record van 728 EH/s. De gemiddelde hashrate is in de afgelopen 12 maanden met meer dan 90% toegenomen. Hierdoor is ook de moeilijkheidsgraad dus gigantisch toegenomen. Dit maakt het winnen van een blok als solo miner alleen nog maar meer bijzonder.


Post Views: 248

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment