slechtste dag voor bitcoin ETF’s in weken, sentiment blijft slecht

Louise de Graaf


Nadat begin dit jaar de eerste spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) op aandelenbeurzen in de Verenigde Staten verschenen, waren ze direct razend populair. Ze verbraken record na record, en inmiddels hebben ze al miljarden aan bitcoins vergaard. Maar afgelopen donderdag was de slechtste dag in weken voor deze fondsen. Dat van Fidelity zag zelfs voor het eerst sinds de oprichting geld vertrekken.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Bitcoin fondsen krimpen: inflatie?

De crypto-dataprovider SoSo Value houdt nauwkeurig bij wat er gebeurt met de waarde van cryptocurrencies, en ook hoe de verschillende spot-ETF’s ervoor staan. Op dit moment zijn dat er 11. De fondsen zijn al sinds de dag van introductie met enorme bedragen gegroeid, en zijn op het moment bij elkaar ruim 53 miljard dollar waard.

Maar afgelopen woensdag en donderdag zijn de ETF’s met ruim 338 miljoen dollar gekrompen. Op donderdag was de krimp het aanzienlijkst, bijna 218 miljoen dollar is toen vertrokken. Dat was het meest aanzienlijke bedrag sinds begin april.

De markt is de afgelopen twee dagen met ongeveer 3% tot 6% gedaald. Dat was tegelijkertijd met de daling van grote technologie-aandelen zoals die van Meta (META) en Nvidia (NVDA). Ook werd vorige week duidelijk dat de rentes in de Verenigde Staten misschien nog wel even hoog zullen blijven. De inflatie is vorige maand namelijk hoger uitgevallen dan verwacht. Het is mogelijk dat investeerders in de spot-ETF’s hier van op de hoogte zijn, en dat dit redenen zijn geweest om te verkopen.

Fidelity’s spot-ETF krimpt voor het eerst

Verder valt op dat de krimp voor het eerst sinds het bestaan van de spot-ETF’s een negatieve invloed heeft gehad op Fidelity’s fonds, FBTC. Die verloor voor het eerst sinds zijn bestaan geld, bijna 23 miljoen dollar om precies te zijn.

Andere fondsen krompen met ruim 217 miljoen dollar. BlackRock is de eigenaar van het op één na grootste fonds, IBIT. Die kromp op donderdag niet, maar groei was er ook niet. Toch is dat volgens analisten niet zo vreemd voor ETF’s.

Het grootste fonds is nog steeds GBTC van Grayscale. Die verliest al sinds de goedkeuring van de andere spot-ETF’s kapitaal. Het verloor op dezelfde twee dagen respectievelijk 269 miljoen dollar, maar de kapitaalvlucht wordt wel langzaam minder.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment