Slecht nieuws voor bitcoin koers? Amerikaanse inflatie verrassend hoog

Louise de Graaf


De Producenten Prijs Index (PPI) in de Verenigde Staten, de inflatiemeter die de kosten meet voor eindproducten die producenten betalen, steeg met 0,5 procent de afgelopen maand, terwijl er een stijging van 0,3 procent werd verwacht. Hiermee viel de PPI inflatie hoger uit dan verwacht in Amerika, maar was de stijging minder heftig dan die van afgelopen maand van 0,7 procent.

Wat betekent het voor de bitcoin koers dat de inflatie in de Verenigde Staten op deze manier een probleem blijft?


🔔 Vandaag: €56 goud gratis

Milde reactie markt op hoge inflatie

Zoals de titel al een beetje heeft verraden, reageerde de markt eigenlijk heel mild op de hoge score voor de PPI inflatie. Ook de aandelenmarkten trekken zich niets aan van de hogere inflatie en lijken zich op te maken voor de vierde achtereenvolgende dag met groene cijfers.

De inflatiedruk kwam vooral vanuit de gestegen kosten voor eindproducten, die met 0,9 procent stegen, terwijl diensten met slechts 0,3 procent duurder werden. Een groot deel van de stijging van de goederenprijzen kwam voor de rekening van benzine, die als gevolg van de hoge olieprijzen met 5,4 procent steeg.

Op jaarbasis steeg de PPI met 2,2 procent, wat de grootste stijging markeert sinds april. Het 12-maands tempo was in juni vertraagd tot 0,2 procent, maar is sindsdien weer behoorlijk gestegen.

Afbeelding

Voor de markten is de PPI een leidende indicator voor de inflatie, omdat het een breed scala aan kosten meet voor pijplijngoederen, die worden gebruikt voor consumentenproducten. Donderdag komt het Labor Department met de meer populaire consumentenprijsindex (CPI), die naar verwachting een kleine daling van 0,1 procent laat zien ten opzichte van afgelopen maand.

Beide rapporten zijn echter belangrijk voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), die vanaf maart 2022 agressief de rente verhoogde om de inflatie onder controle te krijgen.

Slecht nieuws voor bitcoin

Puur vanuit de data bekeken is het nieuws van de harder dan verwacht gestegen inflatie slecht voor de bitcoin koers. Ondanks dat zien we geen dalingen, wat erop wijst dat de verkopers (de bears) op dit moment weinig puf meer over hebben.

Als slecht nieuws de koers niet meer kan drukken in een neerwaartse trend, dan bestaat de kans dat de trend binnenkort voorbij is en omslaat naar de andere kant.

Wellicht is de bodem voor bitcoin bereikt, wat natuurlijk niet betekent dat we dit kwartaal niet nog een stukje kunnen wegglijden. Door de hoge rentes zijn de vooruitzichten op dit moment niet bullish.

De eerste echte bullish ontwikkelingen staan in principe pas weer voor 2024 op de kalender. Natuurlijk met de volgende bitcoin halving, waarvoor de verwachtingen hooggespannen zullen zijn, en wellicht de eerste renteverlagingen van de Federal Reserve en de komst van de eerste Amerikaanse Spot Bitcoin ETF.

Geduld is een schone zaak.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment