sensationele bitcoin ETF week, $1,6 miljard GBTC dump

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) heeft een mooie week achter de rug waarin de koers voor het eerst sinds december 2021 de 50.000 dollar heeft gepasseerd. De voornaamste reden voor de koersexplosie is de miljardenstroom naar de bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s). Het was de meest succesvolle week sinds de lancering, maar de markt maakt zich tevens klaar voor de 1,6 miljard dollar GBTC dump van het failliete Genesis.

In dit overzicht zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen week op een rijtje.


Bitcoin stijging zorgt voor miljoenenschade bij crypto shorters

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s halen $2,2 miljard binnen

De netto-instroom voor alle bitcoin ETF’s tezamen kwam deze week iedere handelsdag uit op honderden miljoenen dollars. Met een gemiddelde netto-instroom van zo’n 454 miljoen dollar was het bij uitstek de beste week sinds de lancering op 11 januari.

In totaal is er de afgelopen week bijna 2,3 miljard dollar richting de nieuw gelanceerde fondsen gestroomd.

Deze week kon je tevens lezen dat de instroom in slechts 4 handelsdagen hoger lag dan in de eerste 20 handelsdagen.

Het is een belangrijke katalysator geweest voor bitcoin’s snelle prijsstijging tot een absolute piek van 52.813 dollar van afgelopen donderdag.

BlackRock behaalt gigantische BTC mijlpaal

BlackRock heeft deze week een grote mijlpaal bereikt met zijn iShares Bitcoin Trust (IBIT).

Sinds deze week heeft BlackRock meer dan 100.000 bitcoins in handen voor zijn bitcoin ETF. BlackRock is de eerste van de negen ‘nieuwkomers’ die de magische grens heeft bereikt.

BlackRock is veruit de grootste speler binnen het bitcoin ETF-landschap, en haalde de afgelopen week met een netto-instroom van 1,6 miljard dollar dan ook het meeste geld binnen.

De grootste vermogensbeheerder ter wereld beheert nu ongeveer 116.000 BTC, zo blijkt uit on-chain data. Tegen de huidige BTC koers draagt dit een waarde van meer dan 6 miljard dollar.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Genesis $1,6 miljard GBTC dump in aantocht

Deze week heeft het failliete crypto-leenplatform Genesis toestemming gekregen van de rechter om ongeveer 1,6 miljard dollar aan aandelen van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) op de markt te dumpen.

Genesis verkeert sinds begin 2023 in een herstructureringsprocedure, en wil de aandelen verkopen om zijn schuldeisers uit te betalen.

Begin februari werden de plannen al naar buiten gebracht, maar nu is er officieel groen licht gegeven waardoor de markt  in spanning afwacht op de mogelijke negatieve impact op de koers van bitcoin.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment