SEC voorzitter onder vuur door Congres over crypto beleid

Louise de Graaf


Op woensdag verscheen Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), voor het Amerikaans Congres. Hij werd door congresleden flink aan de tand gevoeld over zijn crypto beleid. De voorzitter van de financiële toezichthouder werd door wetgevers flink onder druk gezet. We zetten de belangrijkste momenten op een rijtje. 

SEC voorzitter onder vuur over crypto

Tegenstanders van het anti-crypto beleid van Gensler namen geen blad voor de mond. Zo zei Warren Davidson dat hij hoopt dat de Biden-administratie hem zou ontslaan. Hij beschuldigde Gensler er ook van zijn positie als topman van de SEC te misbruiken.

Enkele maanden geleden diende Davidson samen met congreslid Tom Emmer de ‘SEC Stabilization Act’ in. In dit voorstel werd onder andere het directe ontslag van Gensler geëist.

“U maakt het elke dag makkelijker om voor dit wetsvoorstel te pleiten. U treedt op als voorzitter door regel na regel op te stellen, zonder rekening te houden met de impact van deze regels.”

Verder werd Gensler door Patrick McHenry gevraagd of bitcoin (BTC) een effect is. Na ontwijkende antwoorden gaf Gensler uiteindelijk toe dat Bitcoin geen effect is. Op de vraag of Bitcoin dan wel een grondstof is, gaf Gensler geen duidelijk antwoord.

Eerder schreven we al meer over Gensler’s onduidelijke en ontwijkende antwoorden op vragen over de status van bitcoin als effect. Daar kun je hier meer over lezen.

Is een Pokemon kaart een effect?

Al met al blijft de classificatie procedure van crypto een verwarrend onderwerp. De taak van de SEC zou echter moeten zijn om duidelijkheid te verschaffen. Dit laat de commissie volledig na. Congreslid Ritchie Torres probeerde daarom vanuit een onverwachte hoek tot een duidelijk antwoord te komen.

Stel dat ik een Pokémon-kaart koop, zou dit dan worden beschouwd als een effectentransactie?”

Gensler gaf hier ook geen duidelijk antwoord op. Uiteindelijk zei hij dat het geen effect is als de Pokemon kaart in de winkel wordt gekocht.

“En als ik een getokinizeerde Pokemon kaart koop op een digitale exchange via blockchain, is dat de aankoop van een effect?”

Ook hierop had Gensler weinig te zeggen: “In dat geval zou ik meer informatie moeten hebben.”

Ook opvallend was dat er op een gegeven moment een “Stand With Crypto” logo te zien was in het beeld achter Gensler. Dit is een campagne van Coinbase om te pleiten voor betere crypto innovatie en een beter crypto beleid.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment