SEC op matje geroepen, krijgt 4 dagen voor respons

Louise de Graaf


Waarschijnlijk is het je niet ontgaan. Gisteren leek het heel even alsof de eerste bitcoin (BTC) spot exchange-traded fund (ETF) in de VS eindelijk was goedgekeurd.

Het bleek echter snel niet waar te zijn. De aankondiging werd gemaakt via X (Twitter), maar het account van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) was gehackt.

Nu eisen Amerikaanse senatoren een uitgebreid onderzoeksrapport naar het incident van SEC-voorzitter Gary Gensler.


Bitcoin beursfondsen zetten cruciale stap voor goedkeuring

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF en de SEC hack

Op 9 januari werd te midden van alle spanning omtrent de beslissing over een spot bitcoin-ETF het Twitteraccount van de SEC gehackt.

De hacker gebruikte het Twitteraccount vervolgens om een vals bericht te verspreiden. Volgens het bericht had de SEC alle aanvragen voor spot bitcoin-ETF’s goedgekeurd, maar dit werd snel ontkracht door Gensler. De voorzitter bevestigde vervolgens dat het account was gehackt.

Het zorgde desondanks voor veel volatiliteit op de markt en meerdere koersen maakten heftige bewegingen. Ook werd bijna $90 miljoen aan leveraged posities geliquideerd.

Senatoren eisen onderzoek naar incident

Twee Amerikaanse senatoren, J.D. Vance en Thom Tillis, uiten daarom hun bezorgdheid over de interne cybersecurityprocedures bij de SEC.

In een brief benadrukken zij aan Gensler dat deze inbreuk ernstige zorgen oproept over de beveiliging van de SEC.

Het leidde namelijk tot marktmanipulatie en het doel van de SEC is juist het beschermen van investeerders.

De brief bevat ook een herinnering aan de SEC over de verplichting dat bedrijven binnen slechts vier dagen na een dergelijk incident alle impact op het bedrijf moeten doorgeven.

De senatoren geven aan dat zij echter betwijfelen dat de SEC binnen dit termijn een rapport kan leveren aan het Amerikaanse Congres.

De SEC heeft inmiddels zelf aangekondigd dat het een onderzoek in heeft gesteld naar het incident. Het wil samen met wetshandhavingsinstanties uitzoeken wie achter de hack zit.

Eerder vandaag was al op Crypto Insiders te lezen dat de hacker toegang had gekregen tot het SEC-account omdat het geen tweefactorauthenticatie (2FA) had ingesteld.

Nadat het valse bericht naar buitenkwam, schoot de bitcoin koers kort naar een nieuwe jaarlijkse piek van $48.000. Daarna crashte de koers echter helemaal terug naar $44.800. Op het moment van schrijven komt de BTC prijs uit op $45.600.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment