SEC en voorzitter vonden ethereum stiekem al een jaar lang een effect

Louise de Graaf


Al jaren vecht de Amerikaanse crypto-industrie voor duidelijke regels, maar tot dusverre heeft dat weinig resultaat geboekt. Met name de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zorgt voor veel extra onduidelijkheid. Het plaatje wordt nóg onduidelijker, want het blijkt dat de beleidsmaker stiekem al veel langer vond dat ethereum (ETH) eigenlijk een ongeregistreerd effect is.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

SEC onduidelijk over ethereum

De discussie of veel cryptocurrencies eigenlijk ongeregistreerde effectencontracten zijn (lees: ongeregistreerde aandelen en obligaties), gaat al verscheidene jaren. Dit is het grote argument waar de SEC Ripple op probeert te pakken, maar ook vóór die tijd gebruikte de SEC dit vraagstuk al als wapen. Eigenlijk alleen bitcoin (BTC) zou geen ongeregistreerd effect zijn.

Dat betekent dat zelfs ethereum, de grootste altcoin, op illegale wijze is uitgegeven. Toch veroorzaakt de SEC ongelofelijk veel onduidelijkheid. In 2018 verklaarde toenmalig SEC-directeur William Hinman nadrukkelijk dat ether überhaupt geen effect is, waardoor de coin eigenlijk een soort vrijstelling van problemen met de SEC had.

Maar dit jaar en vorig jaar heeft de beleidsmaker al een aantal keren ETH een effect genoemd. Tot nu toe bleef het vooral bij niet meer dan een constatering, maar in maart is de SEC een onderzoek naar de Ethereum Foundation gestart vanwege deze kwestie. Het zou dus kunnen dat ETH alsnog als ongeregistreerd effect wordt geclassificeerd.

SEC al lang overtuigd van ethereums status?

Helaas voor de crypto-sector wordt het beeld nog onduidelijker. De SEC zorgt namelijk voor zóveel onduidelijkheid dat al verschillende bedrijven zelf een rechtszaak tegen de beleidsmaker zijn gestart. Coinbase is één van die partijen, en onlangs heeft MetaMask-ontwikkelaar Consensys zich bij die groep gevoegd. Dit volgt nadat Consensys een zogeheten ‘Wells Notice’, een soort waarschuwing. Het bedrijf was hier helemaal niet blij mee, en ging over op een tegenaanval.

Dit bedrijf heeft kennelijk een erg goed beeld van wat er bij de SEC gebeurt. In een nieuw document dat het op maandag bij de rechter heeft ingediend blijkt dat de SEC al minimaal sinds 28 maart 2023, onder leiding van directeur Gary Gensler, vindt dat ethereum een effect is. Dit zou de SEC-onderdirecteur Gurbin Grewal hebben verklaard in een onderzoek getiteld ‘Ethereum 2.0’. Het gerucht gaat dat het onderzoek zelfs betrekking zou kunnen hebben op alle verkopen van ether sinds 2018.

Als het klopt dat de SEC dit al zo lang vindt, dan zou dat betekenen dat het investeerders bewust misleidt. Dat zou erg nadelig kunnen zijn voor de SEC in de zaak tegen de Ethereum Foundation, en vermoedelijk ook in de andere lopende zaken.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment