Russische crypto-investeerders bezetten kantoor crypto exchange, krijgen chocola

Louise de Graaf


De Russische cryptogemeenschap staat op zijn kop nu de autoriteiten overwegen om cryptobeurzen in het land te verbieden, te midden van de toenemende onrust rondom Beribit, een Russische cryptobeurs. Terwijl klanten van Beribit hun geld terug eisen en demonstraties houden bij de kantoren van de beurs wordt in het Russische parlement gedebatteerd over de mogelijke ban op crypto-exchanges.


‘Crypto-industrie verwelkomt Europese banken dankzij MiCa-regulatie’

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Inval Beribit

De problemen bij Beribit begonnen eind maart met geruchten over een inval door de Russische autoriteiten. De inval zou verband houden met de terroristische aanslag in Crocus City Hall. Beribit, een gelicentieerde cryptobeurs in Rusland, kondigde vervolgens aan dat er financiële onregelmatigheden waren ontdekt tijdens een verandering in het management.

De situatie escaleerde toen meer dan vijftig klanten de kantoren van Beribit bezetten en teruggave eisten van meer dan $4 miljoen aan fondsen. Volgens bronnen probeerden medewerkers van de beurs te vluchten via een achterdeur vanwege de chaos die ontstond. Daar hielden woedende klanten ze tegen die hun geld eisten.

Video’s op sociale media tonen klanten die in plaats van geld chocolade krijgen, met de belofte van dat hun geld binnen 1-15 dagen zou worden teruggestort.

Beribit beweert nu dat klanten gaat terugbetalen en dat de eersten al betaald zouden zijn. Andere berichten beweren echter dat alleen klanten die aangifte hebben gedaan bij de politie, geld hebben ontvangen.

Cryptoverbod

Ondertussen heeft de Russische Doema een wetsvoorstel geïntroduceerd dat de handel en reclame in cryptocurrency binnen Rusland zou verbieden. Cryptotransacties en miningbedrijven die bij de overheid zijn geregistreerd, zouden nog wel worden toegestaan.

Reacties op dit wetsvoorstel zijn gemengd. Sommige wetgevers beweren dat het verbod de nationale veiligheid van Rusland zou ondermijnen. Cryptocurrency wordt namelijk gebruikt om wapens te kopen van niet-westerse landen, waarmee sancties en andere beperkingen worden omzeild. Anderen zien het als een noodzakelijke stap om controle te krijgen over de cryptomarkt.

Toekomst van crypto in Rusland onzeker

De toekomst van crypto in Rusland hangt af van de stemming over het wetsvoorstel in het parlement. Zelfs als het verbod er niet komt, hebben de financiële problemen bij Beribit en het wantrouwen van klanten de reputatie van de cryptosector in het land ernstig geschaad.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment