rente moet heel snel omlaag, waarschuwt econoom

Louise de Graaf


Mohamed El-Erian, een topeconoom die schrijft voor de Financial Times, is van mening dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank,  zo snel mogelijk zijn eerste renteverlaging moet doorvoeren.

Doen de centrale bank dat niet? Dan maakt het volgens El-Erian dezelfde fout die het in 2021 en 2022 ook al maakte.

De opvatting van El-Erian lijkt op het eerste gezicht bullish voor de bitcoin koers.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto

Waarom moet de rente nu omlaag?

Tussen 2021 en 2022 ging de Federal Reserve volgens El-Erian in de fout door te lang te wachten met de eerste renteverhogingen. De inflatiegolf werd als “tijdelijk” beschouwd en om die reden dacht men dat agressieve renteverhogingen niet nodig waren.

Uiteindelijk bleek de inflatiegolf helemaal niet zo tijdelijk te zijn, waardoor de Federal Reserve ineens hard op de rem moest trappen. Door het uitstellen van de reactie op de inflatie moest de rente met 5% omhoog en zagen we vier achtereenvolgende renteverhogingen van 0,75% per stuk.

Het argument van El-Erian is als volgt: hoe langer de Federal Reserve nu wacht met de eerste renteverlaging, hoe groter de economische schade. Als de economische vertraging straks plotseling in een stroomversnelling komt, zoals ook met de inflatie gebeurde in 2021 en 2022, dan moeten de bank de rente wellicht net zo extreem verlagen als het vanaf 2022 verhoogde.

“In dat geval zou de Fed opnieuw reactief beleid moeten voeren en optreden als een brandweerman, in plaats van een meer strategisch rentebeleid dat de economie richting de zachte landing stuurt waar iedereen op hoopt en wat de wereld nodig heeft”, aldus El-Erian.

Goed voor bitcoin?

Beide scenario’s lijken in principe gunstig voor bitcoin. Als de Federal Reserve het advies van El-Erian volgt, en wat eerder begint met het verlagen van de rentes, dan kan dit volgens de econoom tot een zachte landing leiden.

In dat geval zou de economie rustig op zijn pootjes terechtkomen na de agressieve cyclus van renteverhogingen die in 2022 begon. Dat zou voor bitcoin wellicht het beste scenario zijn, omdat daarmee een recessie wordt ontweken en beleggers geld hebben om in risicovolle activa te beleggen.

Doen de centrale bank dat niet, dan is de kans op een recessie en ander economische ellende groot volgens El-Erian en moet de Fed alsnog agressief de rentes verlagen. Daardoor kunnen we volgens hem mogelijk eindigen met een veel lager dan gewenste rente.

Ook dat zou bitcoin in theorie helpen.  Op de korte termijn doet dat scenario wellicht pijn, terwijl het op de lange termijn juist het meer gewenste scenario vormt.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment