Recessie in dreigt Amerika, wat betekent dat voor bitcoin?

Louise de Graaf


Miljoenen Amerikanen moeten na zondag weer beginnen met het afbetalen van hun studieschuld, nadat deze terugbetalingen vanwege de pandemie voor drie jaar (!) waren gepauzeerd. In totaal gaat het om 40 miljoen mensen die ruim 1,6 biljoen dollar aan studieschulden bezitten.

Student loans in the United States - Wikipedia

Wat betekent dat voor de Amerikaanse economie en de bitcoin koers?

Recessie in aantocht voor Amerika?

Als we de data van Oxford Economics mogen geloven, dan zou het hervatten van de terugbetalingen tot een consumptiedaling van 9 miljard dollar per maand (!) kunnen leiden in de Verenigde Staten van Amerika. Die afname zou de vooruitzichten voor de economische groei in de Verenigde Staten laten dalen tot een plus van 1,7 procent in 2023 en een daling (!) van 0,3 procent in 2024.

“Voor zover wij weten is het nog nooit voorgekomen dat een volledige leenmarkt werd uitgezet om deze vervolgens weer aan te zetten”, aldus John Hecht van Jefferies.

De kans is dus meer dan aanwezig dat het hervatten van de terugbetalingen op studieschulden in Amerika ervoor zorgt dat de langverwachte recessie begint. Mensen hadden het vanwege de inflatie al steeds zwaarder om rond te komen en nu komt de volgende tik.

Volgens Dane Bowler, een analist van Seeking Alpha, hoeven we ons echter geen al te grote zorgen te maken over de Amerikaanse consument; omdat zij er financieel goed opstaan momenteel.

Wat betekent dat voor de bitcoin koers?

We kunnen er lang of kort over praten, maar het hervatten van de terugbetalingen van de Amerikaanse studieschuld zal de consument schaden. Wat dat betreft neemt hiermee de kans op een recessie verder toe; die al groot was vanwege de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank.

In principe is een recessie een slechte ontwikkeling voor de koersen van risico-assets en om die reden ook voor de bitcoin koers.

Ondanks dat lijkt bitcoin op dit moment juist weer wat positief momentum op te pakken. De bulls zijn door een belangrijke weerstand gebroken en de koers tikt momenteel binnen op 28.454 dollar; wat voor de gehele dag een plus van 4,64 procent oplevert.

Een recessie zou slecht nieuws zijn, maar we moeten niet vergeten dat er in 2024 een halving en mogelijk een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF op het programma staat.

Het lijkt erop dat investeerders daar momenteel meer gewicht aan hangen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment