Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst

Louise de Graaf


Ethereum (ETH) leek er als de op-een-na-grootste cryptocurrency voor lange tijd goed vanaf te komen. Nu blijkt dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de classificatie van de munt onder de loep moet nemen. Mocht de overheidsinstantie zijn houding tegenover de token veranderen, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de crypto markt. 


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Gary Gensler ontvangt brief wegens ethereum (ETH)

Op 26 maart is er een brief naar SEC voorzitter Gary Gensler gestuurd. Hierin kaarten leden van het House Financial Services Committee evenals het House Committee on Agriculture een groot probleem aan. De wetgevers wijzen op regelgevende onzekerheid omtrent ETH door de verschillende standpunten van de SEC en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

De CFTC is een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse federale overheid die verantwoordelijk is voor het reguleren van de futures- en optiemarkten in het land. De CFTC is opgericht om de integriteit van de markten te beschermen. Ook beschermen ze marktdeelnemers tegen fraude, manipulatie en misbruik en minimaliseren ze systeemfouten.

De kern van het probleem

De CFTC beschouwt ethereum over het algemeen als een commodity. Op basis daarvan zou het vallen onder de regels die van toepassing zijn op de handel in grondstoffen, evenals derivaten. Daarentegen heeft de SEC de mogelijkheid behouden dat ETH in bepaalde contexten als een effect kan worden beschouwd. 

Start-ups en bestaande bedrijven in de crypto sector kunnen terughoudend zijn om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen als het niet duidelijk is hoe deze door regelgevers zullen worden behandeld. Dit kan de innovatie beperken en ervoor zorgen dat bedrijven mogelijk kansen mislopen of kiezen voor jurisdicties met duidelijkere regelgeving.


Waarom Ethereum ETF’s groter kunnen worden dan Bitcoin

  • icon-ethereum

    Ethereum nieuws

Druk op SEC

De HFSC en HAF wetgevers eisen meer duidelijkheid. Ze willen dat wegens de intentie van crypto-bedrijf Prometheum om institutionele bewaardiensten voor ethereum aan te bieden. Ze benadrukten de noodzaak voor de SEC om hun positie te verhelderen, gezien de bestaande tegenstrijdigheden met de CFTC. Het falen van de SEC zou de onzekerheid in de crypto markt alleen maar hebben vergroot.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment