Poetin zet handtekening onder grote nieuwe crypto wet

Louise de Graaf


Steeds meer landen werken aan een volledig digitale versie van hun nationale valuta of Central Bank Digital Currency (CBDC). Ook voor Rusland geldt dit, het land is zelfs al een aardig eind op weg. De juridische basis voor de digitale roebel is nu officieel klaar, want president Vladimir Poetin heeft zijn handtekening gezet.


Nederlanders verliezen €1 miljoen aan crypto, klagen grote beurs aan

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Rusland stap dichterbij digitale roebel

De Russische centrale bank werkt al sinds 2019 aan zijn eigen CBDC, maar hier komt een hoop bij kijken. Als opvolger van de bestaande roebel is het project erg omvangrijk, waardoor de politiek een oogje in het zeil houdt. Afgelopen zomer heeft Poetin een wet ondertekend waarmee het voor de centrale bank toegestaan is om een digitale roebel uit te geven. Echter ging het toen slechts om toestemming voor een proefproject.

Volgens Telesputnik is daar nu toestemming voor de definitieve versie aan toegevoegd. Poetin heeft daar een nieuwe wet voor ondertekend. De regering heeft bepaalde vereisten rondom belastingheffing toegevoegd. Zo mag de overheid belasting innen over het geld dat een burger op een CBDC-rekening heeft als het bedrag niet op zijn of haar bankrekening staat. Ook mag het betalingen pauzeren als dit nodig is, en de beheerder van het platform moet documentatie bijhouden voor de Belastingdienst.

Digitale roebel al erg dichtbij

Rusland is van plan om consumenten en bedrijven vanaf maart 2024 CBDC’s te laten gebruiken. Tegen 2025 moet daar bovendien een ‘offline versie’ bijkomen. Die zal nog steeds digitaal zijn, maar met die functie heb je geen internetverbinding meer nodig om transacties te doen. Een officieel logo bestaat ook al, die is namelijk in augustus onthuld.

Rusland is niet het enige land meer waar een introductie van een CBDC erg dichtbij is. In China krijgen ambtenaren bijvoorbeeld al betaald in de digitale yuan. In de Europese Unie wordt nog gewerkt aan wetgeving voor de digitale euro, maar het Nederlandse kabinet heeft al groen licht gegeven voor een digitale euro.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment