‘Pas op voor FOMO,’ waarschuwt SEC kort voor Bitcoin ETF besluit

Louise de Graaf


Pas op voor ‘FOMO’, waarschuwt plotseling de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

FOMO, of ‘fear of missing out’, is de angst om iets te missen. Het is het gevoel dat mensen kunnen ervaren als ze bang zijn de kans voor een investering te missen. Dat kan leiden tot overhaaste en risicovolle beslissingen.

Deze waarschuwing komt op het moment dat de SEC mogelijk op het punt staat een beslissing te nemen over de eerste spot bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF) in de VS.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Toezichthouder SEC waarschuwt voor FOMO met crypto

“Zeg “NEE tegen FOMO” (angst om iets te missen). Alleen omdat anderen misschien een bepaalde investering doen, betekent het niet dat het de juiste kans voor jou is,” aldus de SEC.

In een Twitterbericht schrijft de Office of Investor Education van de SEC over de risico’s die gepaard gaan met digitale activa, waaronder cryptomunten, memecoins en NFT’s.

Het is niet de eerste keer dat de SEC deze waarschuwing afkondigt. De eerste keer dat de SEC “Zeg “NEE tegen FOMO”” publiceerde was in een blogartikel in januari 2021. Toen ging de nieuwe bullmarkt net van start.

In de waarschuwing besteedt de SEC ook aandacht aan beroemdheden die crypto promoten. De toezichthouder dringt eropaan om niet blindelings financiële beslissingen te nemen op aanbevelingen van acteurs, atleten, influencers of andere populaire figuren.

“Je ziet misschien je favoriete atleet, entertainer of sociale media influencer deze soorten investeringsmogelijkheden promoten. Hoewel het verleidelijk is, besluit nooit om te investeren op basis van alleen hun aanbeveling,” aldus de SEC.

De SEC heeft over de afgelopen jaren al vaker boetes uitgedeeld voor dit soort crypto promoties aan beroemdheden. Beroemdheden als Kim Kardashian, Lindsay Lohan, Jake Paul, Floyd Mayweather, Dj Khaled, Akon, Steven Seagal en meer.

In de meeste gevallen hadden ze niet onthuld dat ze stiekem betaald kregen om een bepaalde crypto te promoten. In sommige gevallen ging het zelfs om frauduleuze cryptomunten als ethereum max (EMAX).

Timing van waarschuwing is opvallend met aankomende bitcoin ETF

Vooral de timing van deze waarschuwing is merkwaardig. De verwachting is namelijk dat de SEC in de komende dagen haar beslissing bekendmaakt over de eerste spot bitcoin beursfonds in de VS.

De crypto gemeenschap ziet de waarschuwing daarom als een soort vroege bevestiging dat de SEC een spot bitcoin-ETF zal goedkeuren. De verwachting is dat we nog voor 10 januari ons antwoord krijgen of dat echt zo is.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment