Overheid staat Grayscale bitcoin-ETF niet in de weg in rechtszaak

Louise de Graaf


De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is al een aantal jaar een enorm blok aan het been voor de Amerikaanse crypto-industrie. De beleidsmaker weigert bijvoorbeeld om een spot-ETF goed te keuren voor bitcoin (BTC). Maar mogelijk komt daar binnenkort verandering in, want het gaat naar verwachting niet in hoger beroep in de rechtszaak tegen crypto-vermogensbeheerder Grayscale.


🔔 Vandaag: €56 goud gratis

SEC gaat niet in hoger beroep tegen Grayscale

Vorig jaar startte Grayscale een rechtszaak tegen de beleidsmaker, omdat het vindt dat de SEC het recht niet heeft om de aanvraag voor het Exchange Traded Fund zo vaak af te keuren. De beoogde ETF zou namelijk gewoon voldoen aan de regels. De rechter vond dit eind augustus ook, Grayscale heeft de rechtszaak dus gewonnen.

De SEC kon nog in hoger beroep gaan, maar afgelopen vrijdag was de laatste dag waarop de SEC dit aan kon geven in de rechtszaak. Op vrijdag schreef Reuters op basis van eigen bronnen dat de SEC niet van plan was om de zaak voort te zetten. Inmiddels zijn we een dag verder, en het instituut heeft inderdaad geen aankondiging van een hoger beroep tegen Grayscale gedaan.

“Goedkeuring bitcoin spot ETF’s is onvermijdelijk”

Dit betekent niet dat de SEC meteen de ETF goed zal keuren. In plaats daarvan zal de SEC opnieuw de aanvraag van Grayscale in behandeling nemen. Daar zal enige tijd over verstrijken, en nog steeds kan de SEC de aanvraag dan afwijzen als deze niet voldoet aan de juiste vereisten.

Echter heeft de crypto-industrie de verschillende aanvragen al een tijd kunnen perfectioneren, zo laten de toekomstige beursfondsen de transacties monitoren door andere financiële instellingen. Dat moet fraude voorkomen. Afgelopen week diende ARK Invest een licht verbeterde versie van diens aanvraag in, waardoor de kans nog groter wordt dat die ETF zal worden goedgekeurd.

ETF-analist Eric Balchunas van Bloomberg is erg optimistisch over de stand van zaken. Hij schat de kans op goedkeuring vóór het eind van 2023 op 75%. Als de aanvragen begin volgend jaar nog steeds niet goedgekeurd zouden zijn, dan zou de uiteindelijke kans op slagen alleen maar toenemen. De komst van Amerikaanse spot-ETF’s voor bitcoin zou namelijk onvermijdelijk zijn.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment