Oprichter van in elkaar gezakt crypto fonds opgepakt in Singapore

Louise de Graaf


Teneo, de curator van het in elkaar gezakte Three Arrows Capital (3AC), heeft op vrijdag 29 september aangekondigd dat de oprichter van 3AC in Singapore is opgepakt. Su Zhu had plannen het land te verlaten, maar werd op het vliegveld van Singapore gearresteerd. De Singaporese autoriteiten eisen vier maanden gevangenisstraf voor Zhu. 

Oprichter van failliet crypto fonds opgepakt in Singapore

Su Zhu, oprichter van het failliete Three Arrows Capital, is op het vliegveld van Singapore opgepakt. Dat heeft de curator van 3AC, Teneo, aan nieuwsplatform Blockworks gemeld. Medeoprichter Kyle Davies is op de vlucht geslagen en wordt door de Singaporese autoriteiten gezocht. 

Er is vier maanden celstraf tegen Zhu geëist wegens het misleiden van regulatoren en het begaan van meerdere overtredingen tussen augustus 2020 en januari 2022. Davies staat een soortgelijke celstraf te wachten. Beiden worden verantwoordelijk geacht voor het faillissement van het fonds.

Su Zhu richtte in 2012 samen met jeugdvriend Kyle Davies het hedgefonds Three Arrows Capital op. Terwijl het bedrijf zich eerst met derivaten bezighield, legde het in 2017 de focus op crypto. Echter, het bedrijf ging failliet toen in mei 2022 het Luna ecosysteem in elkaar zakte. 

Hedgefonds krijgt bevel van rechtbank om activiteiten stop te zetten na Luna crash

Het bleek dat Zhu en Davies valse data hadden verstrekt aan de Singaporese financiële waakhonden, waar het hedgefonds was gesitueerd. Het fonds gaf de indicatie meerdere miljarden onder beheer te hebben en daar succesvolle investeringen mee te doen. Na het faillissement bleek dat de desbetreffende meerdere miljarden afkomstig waren van leningen.

Three Arrows Capital had onder andere geïnvesteerd in het Luna ecosysteem. De Luna stablecoin stortte door wanbeleid in, waarna er tientallen miljarden verloren gingen. De hele crypto markt zag rood, wat een te grote klap bleek voor het hedgefonds. Teneo, de curator van 3AC, gaf op 27 juni 2022 via een rechtbank op de Britse Maagdeneilanden het bevel om het fonds te liquideren.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment