Opmerkelijke bitcoin transacties van vroege Bitcoiners gespot

Louise de Graaf


Het Bitcoin (BTC) netwerk is vandaag de dag van een dusdanig formaat dat het honderden duizenden transacties per dag verwerkt. Ondanks de gigantische hoeveelheid, maakt de transparante aard van de blockchain iedere transactie voor iedereen inzichtelijk. Vanzelfsprekend is het grootste deel niet bepaald interessant, maar af en toe zitten er opmerkelijke transacties tussen. Nu hebben enkele oude rotsen uit het ecosysteem bijvoorbeeld hun munten in beweging gebracht.


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

‘Satoshi-era’ bitcoins in beweging

Drie wallets met zogenoemde ‘satoshi-era’ bitcoins zijn na enkele jaren weer actief geworden. Dit betekent simpelweg dat de bitcoins uit deze wallets afkomstig zijn uit de vroege dagen van Bitcoin, toen de pseudonieme oprichter Satoshi Nakamoto nog actief was. Het brein achter Bitcoin trok in 2011 zijn handen van het project.

Er zijn nu drie wallets die bitcoins in beweging hebben gebracht die dateren naar juli 2011 en gekoppeld zijn aan F2Pool, een Bitcoin miningpool. Dit suggereert dat het mogelijk verzameld is in de vroege jaren van Bitcoin mining. Destijds stond de block reward, ofwel de beloning die miners opstrijken na het toevoegen van een nieuw transactieblok aan de blockchain, gelijk aan 50 BTC. De bitcoin koers bevond zich destijds bovendien onder een luttele 15 dollar.

Volgens data van BitInfoCharts verplaatste de eerste wallet zo´n 2.550 BTC, met een geschatte waarde van 90 miljoen dollar. Een tweede adres bracht ongeveer 2.000 BTC, ter waarde van 71 miljoen dollar, in beweging en een derde adres verstuurde grofweg 1.950 BTC met een waarde van 69 miljoen dollar.

De laatste transactie bij elk van deze wallets vonden op 5 november 2017 plaats, iets meer dan een maand voor de piek van de destijdse bullmarkt. Dit suggereert dat de wallets wellicht aan dezelfde eigenaar verbonden zijn.

Stokoude BTC

Dit jaar zijn er meer van dit soort stokoude bitcoins naar andere adressen gestuurd. De beweegredenen voor het doen van transacties is vanzelfsprekend lastig te achterhalen. Wanneer de munten richting een cryptobeurs worden verstuurd, is het vaak bedoeld om deze op de markt te dumpen. Een transactie richting een andere wallet heeft meestal met veiligheidsredenen te maken.

Dit keer zijn de bitcoins zes jaar geleden nog verplaatst, maar het komt ook nog weleens voor dat munten een decennia of zelfs langer onder het stof hebben gezeten. Zo verplaatste een whale in juli voor het eerst sinds 2012 een stapel ter waarde van bijna 30 miljoen dollar.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment