Nieuwe FTX onthullingen: Bitcoin prijsmanipulatie en omkopingen

Louise de Graaf


Het is inmiddels de tweede week van het proces tegen Sam Bankman-Fried, de voormalig CEO van de ingestorte crypto exchange FTX.

Deze week getuigt Caroline Ellison, voormalig CEO van Alameda Research en tevens voormalig liefdespartner van Bankman-Fried. Dinsdag bracht ze al pijnlijke informatie aan het licht over wat er zich achter de schermen afspeelde, en gisteren kwam ze opnieuw met schokkende openbaringen.


🎁 Cadeautje: Nederlands bedrijf geeft iedereen deze maand 2 maanden gratis mining

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Opnieuw schokkende openbaringen over crypto beurs FTX

Gisteren bekende Ellison dat Bankman-Fried de opdracht gaf aan Alameda Research om de koers van bitcoin (BTC) onder de $20.000 te houden. Om dit voor elkaar te krijgen moest Alameda Research, waar Ellison dus de CEO van was, grote hoeveelheden bitcoin op de markt dumpen. Ze verwijst onder andere een notitie van Bankman-Fried met “blijf BTC verkopen als het boven de $20.000 uitkomt”.

Maar de grootste openbaring waarmee Ellison op de proppen kwam, ging over het omkopen van Chinese ambtenaren. FTX had namelijk crypto op Chinese beurzen staan die bevroren waren. Nadat onderhandelingen om de activa terug te krijgen niet mochten baten, werd er overgegaan tot drastischere maatregelen.

Ellison vertelt dat ze $100 miljoen aan crypto overmaakte naar een account dat naar haar idee verbonden was aan Chinese ambtenaren. Hoewel ze er niet 100 procent zeker van is, vermoedt ze dat het om omkoping ging

Ex-vriendin van SBF is opgelucht

Ellison was duidelijk geëmotioneerd tijdens haar getuigenis. Ze noemde onder andere de opluchting die ze eindelijk voelt nu ze niet meer hoeft te liegen. In berichten tussen Ellison en Bankman-Fried die gisteren openbaar werden gemaakt, schrijft ze “dat het goed voelt om alles achter de rug te hebben”. Deze berichten dateren naar de dagen vlak voor het faillissement van FTX vorig jaar,  meldt de Financial Times.

Ellison bekende in december vorig jaar schuld en besloot mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek tegen Bankman-Fried. Ze wordt gezien als de kroongetuige in het proces. Mocht Bankman-Fried veroordeeld worden, zou zijn straf kunnen oplopen tot ruim 100 jaar.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment