Nieuwe banencijfers brengen grote verrassing: Slecht voor bitcoin?

Louise de Graaf


Vandaag werd bekend dat de Amerikaanse economie in september 336.000 banen toevoegde, terwijl een plus van 170.000 verwacht werd. Met andere woorden: de Amerikaanse banenmarkt is sterker dan ooit en dat is goed voor de economie. Helaas voor ons is dat slecht nieuws voor de financiële markten. Dit geeft de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) namelijk nog meer ruimte om de (reeds hoge) rente nog verder te verhogen.

Dat zien we meteen terug in de data, want de kans op een nieuwe renteverhoging van de Federal Reserve schoot omhoog van 34 naar 44 procent.

Afbeelding

Wat is er aan de hand?

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse centrale bank vanaf maart 2022 agressief de rente verhoogde om de inflatie onder de duim te krijgen. Dat laatste wil nog niet helemaal lukken, omdat de Amerikaanse economie solide blijft en ook de consumptie daardoor op peil blijft. Zolang de werkloosheid niet stijgt (die momenteel op het historisch lage niveau van 3,8 procent staat) is het lastig om de inflatie terug naar de gewenste 2,0 procent te krijgen.

Als gevolg van de sterke arbeidsmarkt nemen de kansen op nieuwe renteverhogingen van de Federal Reserve dus toe en dat is slecht nieuws voor de financiële markten. Bitcoin blijft vooralsnog verrassend stabiel, maar de S&P 500 en de Nasdaq 100 staan vandaag weer in het rood en zijn aan een slechte run bezig.

Hoge rentes zijn over het algemeen niet goed voor risico-assets, omdat investeerders nu mooie rendementen kunnen pakken op Amerikaanse staatsobligaties.

Steeds meer mensen zien deze rendementen en kiezen ervoor om hun geld richting een geldmarktfonds te sturen (fondsen die beleggen in deze staatsobligaties) om daar van de hoge rentes te genieten.

De consumentenprijsindex (CPI) van de VS ligt momenteel op 3,7 procent, terwijl je een rente van ~5,4 procent kunt verdienen op kortlopende staatsobligaties. Daarmee pak je dus redelijk risicovrij een reëel rendement van ~1,7 procent op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties.

Wat betekent dat voor de bitcoin koers?

Bitcoin weet zich ondanks dit slechte nieuws verrassend stabiel te houden. De koers tikt vandaag binnen op 27.655 dollar en staat daarmee op een plus van 0,87 procent over de afgelopen 24 uur. Het lijkt erop dat de bears inmiddels echt uitgeblust zijn en dat zelfs slecht nieuws de koers niet meer verder omlaag kan drukken.

Al kan dat sentiment natuurlijk snel omslaan. Persoonlijk ben ik momenteel wel voorzichtig met bitcoin, omdat er eigenlijk weinig positieve katalysatoren zijn voor de koers.

Het enige wat bitcoin nu een boost zou kunnen geven is bijvoorbeeld de onverwachtse goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF. Voor nu lijkt het vooral wachten op de halving van april 2024, want de hoge rentes zullen niet meehelpen om de bitcoin koers een positieve slinger te geven.

Wat dat betreft was dit qua data vooral weer een goede dag voor de Amerikaanse dollar, die de afgelopen maanden sowieso aan een imposante run bezig is ten opzichte van andere fiatvaluta (zie bovenstaande grafiek).Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment