Nieuwe baas van failliete cryptobeurs FTX heeft bizar uurloon

Louise de Graaf


Het is een bekend gegeven dat de salarissen van topfunctionarissen in grote bedrijven vaak astronomische bedragen kunnen bereiken. Echter heeft de nieuwe CEO van FTX, John Ray III, de aandacht getrokken vanwege een wel erg opmerkelijke compensatie. Ondanks het voortslepende faillissement van het bedrijf, is de vervanger van de veroordeelde Sam Bankman-Fried ver gegaan om zichzelf goed uit te betalen.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Opruim-CEO verdiende tonnen in maart

Van 1 maart tot 31 maart werkte Ray in totaal 231 uur voor FTX en ontving hij $363.825. Een flink bedrag, maar dit salaris is nog verbazingwekkender wanneer je het bedrag omrekent naar loon per uur. Volgens een gerechtelijk document heeft John Ray III een indrukwekkend salaris van $1575 per uur ontvangen gedurende de maand maart.

Dit nieuws komt op een moment dat FTX zich in een financiële crisis bevindt, waarbij het bedrijf worstelt met faillissement. Voormalig CEO Sam Bankman-Fried werd vorige week schuldig bevonden en veroordeeld tot 25 jaar celstraf.

Hij was onder meer schuldig bevonden aan zeven strafbare feiten, waaronder twee aanklachten voor transactiefraude en samenzwering tot transactiefraude. Verder waren er nog diverse aanklachten voor samenzwering tot effecten- en grondstoffenfraude.

Zijn vervanger John Ray neemt de taken van het faillissement dus over. Hoe de beste man aan een bijzonder hoog uurloon komt, wordt in het document verklaart:

“De heer Ray heeft gewerkt aan het opzetten en handhaven van interne controles, het aanpakken en beheren van werknemers en werknemerszorgen, interactie gehad met management in Japan, Europa en andere locaties over de hele wereld.”

Ook was hij verantwoordelijk voor het “beheer van geld, andere activa en investeringen, gegevens en systeem-gerelateerde kwesties met betrekking tot alle schuldenaren”, blijkt uit het document.

De gevallen cryptobeurs FTX moet in totaal een bedrag van $8 miljard terugbetalen aan zijn klanten. Iets waar Ray dus nu bij zou moeten assisteren. Het failliete platform verklaart dat hij ook toezicht moet houden op de publieke relaties en de communicatieplannen met de schuldenaren.

FTX-faillissement blijkt ongekend fiasco, aldus Ray

Ray was eerder al verantwoordelijk voor het opruimen van het ineenzakken van Enron. In de jaren tachtig was Enron een Amerikaans energiebedrijf dat voornamelijk gas leverde. In december 2001 moest het bedrijf faillissement aanvragen toen een deal voor het overkopen van Enron mislukte.

Ray suggereerde eerder dat het FTX-faillissement erger was dat dan van Enron. Echter zei Ray in de documenten die volgden op de ondergang van FTX dat hij een situatie als deze nog nooit heeft meegemaakt.

“Ik heb nog nooit zo’n volledig falen van het bestuur gezien, en zo’n volledig gebrek aan betrouwbare financiële informatie zoals hier is gebeurd.”


Post Views: 162Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment