NFT’s zijn helemaal niet dood

Louise de Graaf


“95% van alle crypto NFT’s zijn nu waardeloos” was een van de koppen op Crypto Insiders. De markt van digitale verzamelplaatjes ligt volledig op zijn gat, maar non-funigble tokens (NFT’s) zijn zeker niet waardeloos. In deze column leg ik uit waarom.

Volg jij mij al op X? Hier deel ik interessante inzichten en kan je mij vragen stellen. Ik ben heel benieuwd wat jij vindt van het nieuws omtrent NFT’s! Je vindt me via deze link.

70.000 NFT’s met een waarde van 0 ethereum

Volgens een onderzoek van crypto-platform dAppGambl is 95% van alle NFT’s nu waardeloos. De onderzoekers keken naar maar liefst 73.257 verschillende collecties. 69.795 daarvan hebben op dit moment een waarde van welgeteld 0 ethereum (ETH).

Dit houdt volgens de onderzoekers in dat 23 miljoen mensen NFT’s bezitten die waardeloos zijn. De hype die in 2021 nog goed was voor 2,8 miljard dollar aan maandelijks handelsvolume is volledig onderuit gegaan.

Als je het mij vraagt is dat niet gek. De belangrijkste reden voor veel investeerders om een NFT te kopen was speculatie. Met de bizarre waardestijgingen van crypto-verzamelplaatjes waren er genoeg mensen die dachten “dat wil ik ook wel!”

Maar zoals we wel vaker hebben gezien binnen crypto is dat niet zo simpel. Zoals ook het geval is met meme-coins, blijkt een groot deel van de crypto-investeerders te denken morgen miljonair te kunnen zijn.

NFT’s zijn niet alleen crypto-verzamelplaatjes

Waar velen echter de mist in gaan is door NFT’s als overkoepelende term op gelijke voet te zetten als alle (naar mijn mening nutteloze) digitale verzamelplaatjes. Ja deze plaatjes zijn NFT’s, maar niet alle NFT’s zijn dit soort plaatjes.

Binnen crypto is het belangrijk om door alle hype en speculatie heen te kijken. Uiteraard zijn succesverhalen van investeerders die opeens multimiljonair zijn fascinerend, maar dat is voor mij hetzelfde als iemand die de loterij wint; het zal jou waarschijnlijk nooit overkomen.

Veel fascinerender is het dan ook om naar de technologie achter crypto-projecten te kijken. NFT’s kunnen bijvoorbeeld in de echte wereld een belangrijke rol gaan spelen. Vervalsing van festivaltickets kan verleden tijd worden, belangrijke documenten kunnen betrouwbaar gedigitaliseerd worden en digitale items in computerspellen kunnen ook echt waarde krijgen.

Alhoewel dit misschien saai klinkt en niet zal zorgen voor een stijging van 1000% in 1 week tijd, is het wel waar crypto uiteindelijk zijn waarde moet gaan bewijzen. NFT’s zijn niet waardeloos, nutteloze digitale verzamelplaatjes wel.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment