Nederlandse crypto bedrijven krijgen gelijk: DNB moet betalen

Louise de Graaf


Foto: T. Schneider

Opnieuw is er een uitspraak in de rechtszaak tussen de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) en De Nederlandsche Bank (DNB) gedaan. Ook deze keer valt de uitspraak in het voordeel van de Nederlandse crypto firmaā€™s. Nu moet de DNB een flink bedrag binnen zeer korte tijd betalen.


Goed nieuws! šŸŽ‰ Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto šŸš€

Bitcoin bedrijven behalen opnieuw overwinning in DNB rechtszaak

In mei dit jaar klaagden elf Nederlandse crypto bedrijven De Nederlandsche Bank aan. De financiƫle waakhond rekende miljoenen kosten aan de verschillende vennootschappen. De kosten waren voor het toezicht houden op de crypto sector, waar de bedrijven deel uit maken. De bedrijven hebben echter geen vergunning, enkel een registratie, waardoor het toezicht minimaal is.

De rechter gaf de bedrijven daarom gelijk. De DNB moet de in 2021 gerekende kosten terugbetalen aan de VBNL. In totaal gaat het om ā‚¬3,9 miljoen aan verzonden facturen. Recent heeft de DNB besloten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Ook hebben zij voorlopige voorziening aangevraagd, wat inhoudt dat ze nog niets hoeven te betalen totdat het hoger beroep voorbij is.

De rechter heeft dit verzoek afgewezen. De DNB moet dus alsnog binnen korte tijd een bedrag dat tot ā‚¬3,9 miljoen kan oplopen, terugbetalen aan de VBNL. Eerder weigerden ze dit te betalen. Het exacte bedrag is daarentegen nog niet bekend. Naar verluidt is er ook door de rekening van 2020 een streep gezet, maar of die nog terugbetaald zal worden is nog maar de vraag.

Crypto exchange Litebit stopt operaties gedurende rechtszaak

In totaal bestaat de VBNL uit elf bedrijven. Daaronder vallen:

Een van de bedrijven, Litebit, is al niet meer een operationele dienstverlener. De concurrentie werd volgens het platform te groot en de opbrengsten wogen niet meer op tegen de kosten. Daarom besloot het bedrijf er vroegtijdig een einde aan te maken. Gebruikers van het platform worden aangemoedigd naar Bitvavo over te stappen.

Post Views: 42Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment