Nederlandse crypto bedrijven behalen grote overwinning in DNB rechtszaak

Louise de Graaf


Elf Nederlandse crypto bedrijven, waaronder Bitvavo, klaagden in mei dit jaar De Nederlandsche Bank (DNB) aan. De toezichthouder zou jarenlang veel te hoge rekeningen naar hen hebben verstuurd. 

Vandaag besloot de rechtbank van Rotterdam dat zij het hiermee eens waren en dat de DNB de kosten terug moet betalen. Omdat het om miljoenen gaat, betekent dit een enorme overwinning voor de elf bedrijven.

Elf crypto bedrijven pakken overwinning in rechtszaak tegen DNB

Eind mei dit jaar schreven wij op onze site dat elf crypto bedrijven De Nederlandsche Bank hadden aangeklaagd. Het gaat om de bedrijven:

Voorheen werden de kosten die de DNB maakte voor het toezicht houden op de firma’s volledig aan de crypto bedrijven gerekend. De elf crypto bedrijven waren het hier niet mee eens en spanden een rechtszaak aan. In 2020 ging het om een bedrag van €1,7 miljoen, wat in 2023 al opliep naar €3,9 miljoen. 

De rechter heeft de elf bedrijven gelijk gegeven en besloot dat de DNB enkel een gedeelte van de kosten mag opsturen. Het bedrag dat de regulator tot nu toe te veel heeft gevraagd, moet terug worden betaald. Om welk bedrag dat gaat is nog niet bekend, maar door de rekeningen van 2020 en 2021 is een streep gezet.

Litebit sluit de deuren, Bitvavo gekozen als beste alternatief

De rechter geeft de elf crypto bedrijven gelijk omdat zij geen vergunning hebben, maar enkel een registratie. De vennootschappen hoeven enkel te voldoen aan de witwasregels en worden verder weinig gereguleerd. Aangezien dat een veel minder zwaar regime is dan andere financiële instellingen, vindt de rechter een rekening voor alle kosten niet terecht. 

Een van de crypto dienstverleners, Litebit, heeft gedurende de rechtszaak zijn activiteiten al stopgezet. De concurrentie werd volgens het platform te groot en de opbrengsten wogen niet meer op tegen de kosten. Daarom besloot het bedrijf er vroegtijdig een einde aan te maken. Gebruikers van het platform worden aangemoedigd naar Bitvavo over te stappen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment