Nederlands crypto brein achter wereldwijd crimineel netwerk gearresteerd

Louise de Graaf


Een Nederlandse crypto crimineel is opgepakt in Colombia. De 51-jarige man Taoufiq R. werd al langer gezocht door onder andere Amerikaanse autoriteiten en hij werd gezien als het ‘financiële brein’ achter een grootschalige criminele organisatie. Taoufiq R. zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dit meldt het AD.


Bitcoin-investeerders worden gewaarschuwd door bankreus JPMorgan

Nederlandse crypto crimineel opgepakt

Op dinsdag werd Taoufiq R., oorspronkelijk afkomstig uit Almere, opgepakt in Colombia. Het nieuws van zijn arrestatie is gigantisch nieuws in het Zuid-Amerikaanse land. Taoufiq R. stond bekend als een van de meest gezochte criminelen ter wereld.

De in Marokko geboren Nederlander is naar verluidt verantwoordelijk voor een criminele organisatie die jaarlijks miljoenen euro’s aan drugsgeld witwast met behulp van crypto assets. Naast de Verenigde Staten waren ook Nederland, Duitsland en Australië naar hem op zoek. De speurtocht werd geleid door de FBI en Interpol.

Zoals gezegd werd Taoufiq R. gezien als het financiële meesterbrein achter een grootschalige criminele organisatie. Volgens de FBI zit deze organisatie achter “illegale operaties in de Verenigde Staten, Australië en Europa en werkt samen met drugshandel organisaties in Colombia.”

Globale klopjacht door FBI en Interpol

Taoufiq R. was in dit bolwerk verantwoordelijk voor de financiële transacties en hierbij stond het witwassen van crypto centraal. Ook had hij meerdere bedrijven in handen die als dekmantel dienden voor zijn schimmige praktijken. Ondanks dat Interpol en de FBI op zoek waren naar Taoufiq R., reisde hij de afgelopen maanden volop de wereld over om zijn netwerk te onderhouden. 

Met behulp van informanten wisten autoriteiten hem op dinsdag toch te pakken te krijgen in Medellin, waar hij woonachtig was.

Naar verluidt verdiende de Nederlander miljoenen met zijn criminele activiteiten. Hij bewaarde dit geld op meerdere rekeningen op naam van zijn bedrijven. Hij zal terecht moeten staan in de Amerikaanse staat New York. Hoelang Taoufiq R. achter de tralies zal moeten vertoeven is onduidelijk. Wel is zeker dat hij geen soepele behandeling zal krijgen.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment