Moeilijkheid bitcoin mining stijgt hardst in 7 maanden, hoe verder?

Louise de Graaf


De winst van bitcoin (BTC) miners is van een hoop verschillende factoren afhankelijk. De moeilijkheidsgraad van het mining-proces is er daar één van. Iedere twee weken wordt deze aangepast aan de totale rekenkracht van het netwerk. Gisteren steeg deze moeilijkheidsgraad met het hoogste niveau in meer dan een halfjaar tijd.


🔔 Vandaag: €56 goud gratis

Bitcoin mining steeds moeilijker

De mining difficulty wordt iedere 2.016 transactieblokken, wat gelijkstaat aan ongeveer 2 weken, aangepast. Dit mechanisme is bedoeld om de blokproductiesnelheid constant rond de 10 minuten te houden. Wanneer de hashrate, ofwel de totale rekenkracht van het netwerk, bijvoorbeeld stijgt, zal het mining-proces moeilijker moeten worden om te voorkomen dat een nieuw transactieblok sneller wordt toegevoegd aan de blockchain.

Volgens data van BTC.com steeg de moeilijkheidsgraad gisteren met maar liefst 6,47 procent. Het is de derde opeenvolgende stijging en de grootste toename sinds 23 maart. Het geschatte aantal hashes dat nodig is om een transactieblok te minen is nu 61,03 biljoen.

Het mag duidelijk zijn dat de verandering niet onopgemerkt blijft voor BTC miners. Het is een direct gevolg van een hogere hashrate, wat op zijn beurt betekent dat de concurrentie binnen de sector toeneemt.

Gevolgen BTC miners en aankomende halving

Miners zullen nu extra rekenkracht in moeten zetten om hun totale verdiensten gelijk te houden. De kosten voor het minen van BTC nemen dus simpelweg toe. De aankomende BTC halving, die ergens rond april volgend jaar plaats zal vinden, zal hoogstwaarschijnlijk ervoor zorgen dat de hashrate en mining difficulty nóg hoger opgekrikt zullen worden.

Miners hebben namelijk nog maar ongeveer een halfjaar om te profiteren van de huidige block reward van 6,25 BTC. Na de halving zal deze dalen tot 3,125 BTC waardoor de kosten voor het minen van één BTC zullen verdubbelen.

Volgens Bankgigant JPMorgan zullen veel miners hierdoor ten onder gaan. Om precies te zijn verwacht de Wall Street-reus dat de hashrate een daling van 20 procent zal ondergaan na de BTC halving. Dit zou betekenen dat de overgebleven miners een stuk makkelijker nieuwe bitcoins kunnen minen met hun ingezette rekenkracht.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment