Megastijging van XRP na Ripple rechtszaak compleet verdwenen

Louise de Graaf


In juli ging de altcoin XRP van Ripple compleet door het dak. In een paar uur tijd steeg de munt bijna 100%. XRP klom in de ranglijsten en overtrof uiteindelijk zelfs bitcoin (BTC) wat betreft handelsvolume. 

De hype werd veroorzaakt door Ripple’s (gedeeltelijke) overwinning in een rechtszaak die al sinds 2020 loopt. De veroorzaakte stijging lijkt nu, drie maanden later, compleet weggezakt. 


🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis

Ripple wint rechtszaak over munt XRP

Ripple Labs is het bedrijf achter XRP, een van de grootste altcoins op de markt. In december 2020 werden ze door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aangeklaagd. De waakhond was in de veronderstelling dat Ripple Labs zonder registratie ‘effecten’ verkocht, met betrekking tot XRP. 

Of XRP daadwerkelijk een effect was, mocht de rechter beslissen. Een effect is een term in de financiële sector waarmee wordt verwezen naar financiële producten zoals aandelen. Om effecten te verkopen moet men een licentie hebben, waar Ripple Labs niet over beschikt. Het bedrijf vindt namelijk dat XRP geen effect is, omdat het niet aan de ‘Howey-test’ voldoet. 

De Howey test wordt vaak gebruikt om te kijken of cryptomunten effecten zijn. Zo ook rechter Analisa Torres, die met de Howey-test besloot dat XRP geen effect is. Door de uitspraak in juli steeg de munt enorm; in een paar uur tijd verdubbelde XRP in waarde. 

Hype rondom XRP crypto lijkt helemaal weggezakt

Die stijging lijkt nu compleet te zijn verdwenen. Destijds klom XRP naar $0,82, de hoogste waarde van het jaar. Vlak voor de stijging stond de koers van de coin op $0,47. Voor ongeveer een week bleef XRP zijn astronomische koers aanhouden. Daarna ging het snel bergafwaarts.

Momenteel is een XRP token $0,48 waard, ongeveer evenveel als vlak voor de stijging. Voor een tijdje was er nog hoop dat de munt weer hard zou gaan stijgen, maar die hoop is met het verstrijken van de tijd verdwenen. 

Ten tijde van de stijging stond het handelsvolume op $10,4 miljard in 24 uur. Momenteel staat XRP’s handelsvolume op $566 miljoen. Met een marktkapitalisatie van $26 miljard is het de 6e grootste crypto op de markt.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment