Mastercard onderzoekt unieke crypto toepassing voor centrale banken

Louise de Graaf


Mastercard heeft samen met een centrale bank gekeken naar het mogelijke verband tussen non-fungible tokens (NFT’s) en central bank digital currencies (CBDC’s). Mastercard geeft aan dat NFT’s een grote rol kunnen gaan spelen in de toekomst met betrekking tot CBDC’s.


🎁 Cadeautje: Nederlands bedrijf geeft iedereen deze maand 2 maanden gratis mining

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Komt de centrale bank van Australië met een eigen CBDC?

Mastercard heeft meegedaan aan de pilot van de centrale bank voor digitale valuta in Australië. Tijdens deze pilot onderzocht Mastercard samen met de Reserve Bank of Australia (RBA) de gebruiksscenario’s voor een mogelijke CBDC in Australië. Een CBDC is een vorm van digitaal geld dat door de centrale bank van een land wordt uitgebracht.

Op 12 oktober heeft Mastercard aangekondigd dat het project met succes is verlopen. Mastercard heeft verschillende mogelijkheden onthuld waaronder het tokeniseren van een CBDC op verschillende blockchains. Het project in Australië suggereert hier dat de CBDC een toevoeging zal zijn in de crypto-industrie en geen vervanging.

Uit een eerder artikel op Crypto Insiders bleek dat 90% van de centrale banken al bezig is met het onderzoeken van een CBDC. Dit onderzoek is gedaan door de Bank of International Settlements (BIS).

Welke rol spelen NFT’s in dit project?

Zack Burks, CEO en oprichter van Mintable, gaf aan dat het enorme potentieel van NFT’s duidelijk werd tijdens deze vooruitstrevende CBDC pilot. ”Een unieke use-case waarbij digitale valuta en NFT’s eenvoudig aan elkaar worden gekoppeld is boven water gekomen”, zo stelt Burks.

Volgens Burks zorgt de koppeling met NFT’s voor een kleinere kans op fraude en diefstal en zal het eventuele ”verlies van documentatie en gegevens” voorkomen kunnen worden. Bovendien ontgrendelt het nieuwe mogelijkheden voor de samenwerking tussen publieke en private netwerken. In een realtime setting illustreerde Mastercard hoe een houder van pilot-CBDC’s een equivalent aan NFT’s op de openbare blockchain van Ethereum (ETH) kon verwerven. 

NFT’s worden momenteel al gebruikt voor verschillende doeleinden zoals gamificatie, digitale identiteiten en verschillende loyaliteitsprogramma’s. Het bedrijf Mintable en zijn CEO geven aan dat NFT’s de adoptie van miljoenen mensen in de crypto industrie aan zal jagen. Mintable is een bedrijf dat zich specialiseers in de creatie, uitgifte en verkoop van NFT’s.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment