Marktaandeel bitcoin op hoogste punt in 2,5 jaar: altcoins lijden

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) neemt sinds de start van het jaar een steeds groter deel van de totale cryptomarkt in beslag. De zogenoemde bitcoin dominantie bevindt zich namelijk in een sterke opwaartse trend. Deze bitcoin dominantie is deze week tot een nieuw jaarlijks hoogtepunt gestegen. Sterker nog, de dominantie heeft zijn hoogste punt in maar liefst twee en een half jaar bereikt.

BTC dominantie bereikt nieuwe piek

Op 16 oktober schoot de bitcoin dominantie naar 52,45 procent. Hiermee werd het eerdere jaarlijkse hoogtepunt van eind juni nipt overtroffen. Destijds werd er namelijk een piek van 52,15 procent bereikt. Een dominantie van 52,45 procent betekent simpelweg dat 52,45 procent van de gehele cryptomarkt bestaat uit bitcoin.

Na het eerdere hoogtepunt van eind juni onderging de dominantie een correctie. Dit viel samen met de grote overwinning van Ripple in haar rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Nadat de rechter onder andere had geoordeeld dat de verkoop van XRP op handelsplatformen niet onder de Amerikaanse effectenwetgeving vallen, kreeg de bitcoin dominantie grote tikken te verwerken

XRP schoot vanzelfsprekend ontzettend hard de lucht in na het nieuws. Echter stegen andere altcoins, die eerder als effect werden bestempeld in de rechtszaken tegen Binance en Coinbase, ook erg hard.

Sinds halverwege augustus is er echter weer een stijgende lijn zichtbaar. Deze week zorgde de nep-goedkeuring van de spot Exchange Traded Fund (ETF) van BlackRock voor het laatste zetje tot de nieuwe piek van 52,45 procent.

De laatste keer dat de BTC dominantie op zo’n hoog niveau stond was in april 2021. Dit is ruim 900 dagen geleden.

Blijft bitcoin doorknallen?

Analist Benjamin Cowen liet gisteren tevens op X het verloop van de dominantie zonder stablecoins zien. Deze kwam op het moment van zijn bericht uit op 57,3 procent. In de grafiek is een symmetrische driehoek te zien van steeds lagere pieken en hogere dalen sinds 2014.

Mocht bitcoin net als in het verleden de weerstandslijn van het patroon opzoeken, dan zal bitcoin de komende tijd nog wat terrein moeten veroveren. Hiervoor moet bitcoin simpelweg beter presteren dan de rest van de cryptomarkt. Dit betekent niet dat bitcoin ook daadwerkelijk in waarde moet stijgen. Als altcoins harder dalen dan bitcoin, neemt de BTC dominantie namelijk ook toe.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment