Man die claimt Bitcoin bedenker te zijn moet $1 miljoen betalen

Louise de Graaf


Er bestaat op dit moment al jaren een bijzondere juridische strijd om de ware identiteit van Satoshi Nakamoto, de vermeende uitvinder van bitcoin (BTC). Craig Wright, die zichzelf heeft geclaimd als Satoshi Nakamoto, en een groep van Bitcoin Core ontwikkelaars zijn bij het Engelse gerecht verweven in een rechtszaak die aan het begin van 2024 een nieuwe fase in zal gaan.


Bitcoin ETF’s kunnen doodsteek voor crypto exchanges worden

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

“Bitcoin-bedenker” aan de stok met ontwikkelaars

Wright begon de rechtszaak reeds in 2016. De aanklacht tegen de 13 Bitcoin ontwikkelaars en diverse bedrijven, waaronder Blockstream en Coinbase, draait om vermeende schendingen van Wright’s auteursrechten op het Bitcoin whitepaper. De tegenpartij claimt dat Wright bewijs heeft gefabriceerd en data heeft gemanipuleerd.

Wright claimt echter dat hij onlangs 97 nieuwe documenten in zijn huis heeft gevonden en de rechter heeft de nieuwe bewijsstuken van Wright toegelaten. De tegenpartij noemt het opduiken van deze nieuwe documenten op zijn minst verdacht. Zij hebben namelijk maar liefst 50 stukken bewijs geleverd voor het feit dat verschillende andere documenten die door Wright zijn ingediend, nep en vervalst zijn.

Tegelijkertijd heeft de rechter Wright bevolen een additionele 800.000 pond (wat neerkomt op ongeveer $1 miljoen) te betalen als zekerheid voor de juridische kosten van de ontwikkelaars, bovenop een eerder bedrag van 100.000 pond.

Bitcoin rechtszaak gaat verder

Op 5 februari zal de zaak verder gaan en kunnen beide partijen hun gelijk proberen af te dwingen. Deze zaak is meer dan een persoonlijk dispuut; het raakt aan de kern van het eigendomsrecht van Bitcoin. Wright’s beweringen en de juridische strijd werpen vragen op over auteursrechten, eigendom en de toekomst van Bitcoin als een gedecentraliseerd project.

Craig Wright roept al jaren dat hij de bedenker van Bitcoin is, maar tot dusver is er nooit echt overtuigend bewijs boven tafel gekomen. Er hebben ook al meerdere rechtszaken plaatsgevonden, maar in geen enkele zaak is bevestigd dat Wright echt achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zit. Het is onwaarschijnlijk dat dit ooit nog gaat gebeuren.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment