Man betaalt netjes belasting over bitcoins en ontvangt daarom €290.000

Louise de Graaf


Er heeft zich een opmerkelijke gebeurtenis voorgedaan in Taiwan. Een cryptohandelaar op de Taiwanese cryptobeurs MaiCoin kreeg een onverwachte beloning. Deze handelaar werd in één klap een indrukwekkende $310.000, of €294.000, rijker.

Dit is echter niet vanwege winstgevende crypto handelsstrategieën of een hard stijgende koers. Deze gelukkige winnaar vergaarde zijn fortuin door deel te nemen aan een maandelijkse loterij voor belastingontvangsten in Taiwan.

Zijn deelname aan de loterij had hij simpelweg te danken aan het betalen van belasting in Taiwan. Het land heeft sinds 1950 een uniek systeem om belastingnaleving aan te moedigen door middel van een loterij: de “Uniform Invoice Lottery”.

Crypto handelaar krijgt hoofdprijs van $310.000

Taiwanese winkeliers, die een bepaalde inkomensdrempel overschrijden, zijn verplicht om klanten officiële ontvangstbewijzen te geven. Hiervan wordt ook een elektronische kopie naar de belastingdienst gestuurd.

Deze ontvangstbewijzen fungeren als lotnummer voor de merkwaardige belastingloterij. Elke maand houdt de Taiwanese overheid een trekking voor geldprijzen. De hoofdprijs van deze loterij bedraagt 10 miljoen New Taiwan Dollar (NTD). Dit is omgerekend zo’n 310.000 Amerikaanse dollar.

Wat dit verhaal extra bijzonder maakt, is dat de gelukkige winnaar slechts 6 cent aan transactiekosten betaalde op het Taiwanese cryptohandelsplatform.

Taiwanese crypto handelaren spelen slim in op loterij

Voor cryptobeurzen zoals MaiCoin vertegenwoordigt elke transactie technisch gezien een belastbare gebeurtenis. Hierdoor generen cryptohandelaren een aanzienlijke hoeveelheid van deze belastingbonnen. Door actieve handelspraktijken konden sommige handelaren soms tientallen tot wel honderden van deze virtuele loten per maand verzamelen.

Critici twijfelen aan de efficiëntie van het systeem om de belastingnaleving in het land te verbeteren. Taiwan heeft echter een effectief belastingstelsel met aanzienlijke inkomsten in verhouding tot het gemiddelde bruto binnenlands product (BBP).

Verhalen over grote loterijprijzen dragen positief bij aan het imago van het systeem in Taiwan. Terwijl de crypto-industrie groeit, toont het Taiwanese bonnenloterijsysteem een intrigerend voorbeeld van inkomstengeneratie via de handel in digitale activa.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment