Legendarische Nederlandse crypto blunders en het verband met pizza

Louise de Graaf


Het is vandaag nationale pizzadag! En voor ons is dat het perfecte moment om te beginnen met aftellen naar Bitcoin Pizza Dag. We namen contact op net New York Pizza om deze dag te vieren en legendarische pizza’s (ooit ter waarde van 10.000 bitcoin) weg te kunnen geven voor jouw bizarre crypto verhaal. Maar eerst, waarom zijn pizza’s en crypto onlosmakelijk met elkaar verbonden?

2 pizza’s van 400 miljoen euro aan bitcoin

Vandaag vieren we in Nederland het bestaan van het platte Italiaanse gerecht. Pizza is bij uitstek een van die gerechten waarnaar je uitwijkt als je eens geen zin hebt om te koken, of wanneer je gewoon iets lekker wil eten. Je belt New York Pizza op en voor je het weet (doorgaans binnen 30 minuten) staat de koerier voor je deur.

Nu denk je waarschijnlijk; wat is de relevantie Nationale Pizzadag met crypto? Die is er in overvloed, in de vorm van €400 miljoen wel te verstaan. Geloof het of niet, maar de pizza is binnen crypto een belangrijk symbool. Op 22 mei hebben we zelfs een heuse “Bitcoin Pizza Dag”. Op 22 mei, 2010, kocht de Amerikaanse programmeur Laszlo Hanyecz namelijk twee pizza’s met bitcoin (BTC).

Laszlo legde hier destijds een schamele 10.000 bitcoins voor neer. Dat was toen zo’n 41 dollar waard. Vandaag de dag zijn die 10.000 bitcoins echter meer dan 400 miljoen euro waard. 22 mei is dan ook officieel benoemd tot Bitcoin Pizza Dag.

Samen met New York Pizza tellen we vanaf nationale pizzadag af naar Bitcoin Pizza Dag. Om dit te vieren kan jij elke maand twee pizza’s winnen, pizza’s waar Laszlo ooit 10.000 bitcoin voor neerlegde.

De pizza-aankoop van Laszlo ging uiteindelijk de geschiedenisboeken in als eerste echte transactie met bitcoin in de echte wereld. Op 22 mei vieren we de enorme vooruitgang die Bitcoin sindsdien heeft gemaakt, met pizza als het symbool voor dit startpunt.

Wat is jouw crypto verhaal

Dat Laszlo ooit 10.000 bitcoins heeft neergelegd voor twee pizza’s zal hij zo nu en dan nog wel eens wakker van liggen. Maar over de jaren heen is het gebruik van bitcoin om dingen te kopen flink toegenomen. Kortom, er zijn tal van voorbeelden te verzinnen van mensen die ooit eens iets met bitcoin hebben gekocht, wat vandaag de dag een fortuin waard zou zijn geweest.

De sterke verhalen, de verhalen waar je mee opschept of je je misschien een beetje voor schaamt: what could have been.

Dat verhaal is twee legendarische pizza’s waard. Heb jij ooit je boodschappen betaald met zo’n flashy crypto betaalkaart of bitcoin in 2010 gekocht en in 2012 al verkocht en was dat achteraf tóch geen goed plan? Wij willen het weten.

Je zal anoniem worden vermeld. Mocht je nou toch graag benoemd worden, kan dat natuurlijk ook. Stuur ons een e-mail met jouw verhaal of stuur ons een bericht Instagram of Telegram!


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment