Is de Amerikaanse dollar dood en bitcoin de nieuwe koning?

Louise de Graaf


De bitcoin koers doet niet wat iedereen had gehoopt na de lancering van de Amerikaanse ETFs. Sindsdien is de koers vooral gedaald, al lijkt de rust nu terug te keren. Gezien de macro-economische omstandigheden blijft het echter een wonder dat bitcoin en de aandelenmarkten het zo sterk doen.

Sinds het jaar 2024 is begonnen zijn er vijf ontwikkelingen aan te wijzen, die vroeg stuk voor stuk een garantie voor koersdalingen waren. Nu blijft de markt echter overeind.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Tweewekelijkse macro-economische nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Je ontvangt iedere maandag een marktupdate met de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen voor de bitcoin koers en aandelen. Vervolgens selecteer ik iedere vrijdag de vijf belangrijkste financiële grafieken van dit moment.

Is dit de sterkste markt ooit?

Sinds het jaar 2024 is begonnen verwijderden de markten al één renteverlaging uit hun voorspellingen. Wat betekent dat? Heel simpel: de markten verwachten nu één renteverlaging minder van de Amerikaanse centrale bank in 2024.

Normaal gesproken is dat bearish voor de bitcoin koers, omdat renteverlagingen juist goed zijn. Het bijstellen van de verwachtingen op deze manier zou een neerwaartse druk op de koers moeten leveren.

CPI inflation report December 2023: Prices rose 0.3% higher than expected,  annual rate at 3.4%

Verder is de consumentenprijsindex (CPI) van Amerika voor het eerst sinds september 2023 gestegen en wordt de eerste renteverlaging pas verwacht in mei 2024. Ook omdat nieuwe data over de Amerikaanse arbeidsmarkt ons vertelt dat deze sterker is dan verwacht.

Als klap op de vuurpijl is de rente op 10-jarige staatsobligaties met bijna 0,15 procent gestegen op de markt. Dat wijst erop dat de markt ook minder renteverlagingen verwacht. Ondanks dat is de S&P 500 met 5 procent gestegen naar een nieuwe all-time high en doen de “Grote Zeven” techbedrijven het fantastisch.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De geheime reden voor de kracht van bitcoin?

Om die reden zou je kunnen stellen dat de bitcoin koers zich ook verbazingwekkend goed weet te houden. Normaal gesproken zouden deze omstandigheden betekenen dat markt het een stuk lastiger zou moeten hebben.

Wellicht heeft de kracht van de financiële markt echter een andere reden, waar mensen liever niet over praten.

Zou het kunnen dat mensen langzaam maar zeker het vertrouwen in de Amerikaanse dollar beginnen te verliezen? Dat de kracht van de markt het gevolg is van mensen die massaal overstappen op financiële assets als aandelen en bitcoin.

Ze beschermen zich als het ware in de schaarste van financiële assets om aan het koopkrachtverlies van de Amerikaanse dollar te ontsnappen.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Elke maandag en vrijdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.


Post Views: 15Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment