hype van Bitcoin-Runes neemt af

Louise de Graaf


Vorige week heeft het Bitcoin (BTC) netwerk een bijzondere toevoeging gekregen: het Runes-protocol. Voor bitcoin miners was dit erg interessant, aangezien zij het zwaar hebben na de bitcoin halving. Helaas voor hen is de interesse in Runes inmiddels flink afgenomen.


Viral meme bordje “buy bitcoin” wordt geveild deze maand

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Runes-protocol: altcoins op Bitcoin

Het Runes-protocol is zo goed als ingebouwd is in het Bitcoin-netwerk; het concurreert met protocollen als Taproot Assets en RGB. Met Runes kun je fungible tokens zoals altcoins op de Bitcoin-blockchain zetten.

Het is gemaakt door Casey Rodarmor, die ook de bedenker is van Bitcoin Ordinals. Recent verdiende een miner meer dan $2 miljoen aan dit laatstgenoemde netwerk. Volgens Rodarmor is het Runes-protocol erg efficiënt, en ook is het op geen enkele manier afhankelijk van Ordinals.

Runes kwam vlak na de bitcoin halving beschikbaar voor het grote publiek, en was direct al enorm populair. Het zorgde zelfs voor een flinke stijging in de transactiekosten, wat voor miners erg gunstig was. Die zagen hun inkomsten per block halveren na de bitcoin halving van vorige week.

De hogere transactiekosten door Runes verzacht voor hen de klap, verklaarde TeraWulf-CEO Nazar Khan. Die zijn namelijk gestegen van gemiddeld 2,8 Amerikaanse dollar naar ongeveer 13,2 dollar.

Activiteit Runes hard gedaald

Maar miners hebben nu nóg een teleurstelling te verwerken, want de activiteit op Runes is weer drastisch afgenomen, volgens gegevens van blockchain-analyseplatform Dune. Op Runes’ eerste dag, 20 april, verwerkte de Bitcoin-blockchain ruim 15.000 Runes-transacties. Op vrijdag is dit aantal gedaald naar slechts 1.207 transacties.

Dune houdt ook bij wat de transactiekosten op Bitcoin van elk verschillend type zijn. Hier is goed aan te zien dat Runes op 20 april inderdaad het netwerk wat transactiekosten betreft domineerde. In totaal bracht het netwerk 1.258 BTC in rekening. 874 BTC hiervan was afkomstig van Runes-transacties. Reguliere Bitcoin-transacties waren die dag goed voor 362 BTC.

De krimp is in principe niet zo gunstig voor miners. Die zullen hun extra inkomsten ergens anders vandaan moeten halen, of ze moeten hun operationele kosten verlagen.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 274Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment