Huizencrisis stuurt beleggers naar bitcoin: de zoektocht naar schaarste

Louise de Graaf


Er is in Amerika een gigantische huizencrisis gaande. Het gaat hier niet om een crisis waarin de huizenprijzen dalen, maar om een structureel tekort aan huizen, zoals in Nederland.

Sinds 1960 is de Amerikaanse bevolking met 87 procent gegroeid, terwijl het jaarlijkse aantal nieuwe huizen op hetzelfde niveau is blijven hangen.

Wat betekent dit voor de financiële markt en wat heeft dit met bitcoin (BTC) te maken?

Afbeelding


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Wat is het resultaat van de Amerikaanse huizencrisis?

De betaalbaarheid van een gemiddelde Amerikaanse woning is op dit moment slechter dan tijdens de laatste huizenbubbel. Een gemiddeld Amerikaans huishouden zou 45,3% van zijn inkomen kwijt zijn aan een naar de mediaan geprijsd huis, en dat is een absoluut record.

Afbeelding

Iedereen had door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank koersdalingen verwacht voor de huizenmarkt.

Het resultaat is echter het tegengestelde. Wat is er gebeurd? Veel Amerikanen hebben voor de lange termijn hypotheken afgesloten tegen een lage rente. Voor hen is er geen enkele reden om nu te verkopen en over te stappen.

Afbeelding

59 procent van de Amerikaanse hypotheekbezitters heeft een rente van onder de 4 procent en 89 procent zit onder de 6 procent. Op dit moment ligt de rente voor een nieuwe hypotheek rond de 7 procent.

Afbeelding

Het probleem is niet zozeer die hoge rente, maar vooral de combinatie van gigantische huizenprijzen en die rente. Historisch gezien is de huidige rentestand namelijk nog behoorlijk laag te noemen.

Wat betekent dit voor de markt? Kijk maar even goed naar de onderstaande grafiek.

Afbeelding

De “huizenbouwers” ETF steeg over de afgelopen vijf jaar harder dan de S&P 500 (183,6% versus 96,50%). In principe presteerde de S&P 500 prima, maar de huizenbouwers zijn op dit moment de koningen van de markt.

Wat betekent dit voor bitcoin?

De onbetaalbare huizenmarkt is wat mij betreft een belangrijke les over het onderwerp schaarste.

Je kunt bitcoin zien als een soort “digitaal vastgoed” met een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. In tegenstelling tot bitcoin is vastgoed niet absoluut schaars. Het probleem is vooral dat het soms lastig kan zijn om voldoende huizen bij te bouwen om de bevolkingsgroei bij te benen.

De Amerikaanse huizencrisis kan indirect bijdragen aan de belangstelling voor bitcoin. Naarmate de huizenprijzen stijgen en de betaalbaarheid afneemt, kunnen beleggers hun toevlucht zoeken in alternatieve activa zoals bitcoin vanwege zijn schaarste en onafhankelijkheid van traditionele markten. Dat kan de vraag en mogelijk ook de prijs ervan opdrijven.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment