Hoe presteert bitcoin rondom kerst?

Louise de Graaf


De kerstdagen zijn in aantocht en dus komt het zogenoemde fenomeen van de ‘Santa Claus-rally’ weer onder het stof vandaan. Historisch gezien wordt de laatste week van december en de eerste paar dagen van januari geassocieerd met positieve marktbewegingen voor traditionele activa. Hoe heeft bitcoin (BTC) in het verleden echter gepresteerd gedurende de feestdagen?


Kerstcadeau 🎉: Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Santa Claus Rally

In de afgelopen 73 jaar is de S&P 500 maar liefst 58 keer omhoog geschoten in de periode tussen 20 december en 4 januari. Er zijn verschillende theorieën over wat de oorzaak is.

Een populaire verklaring is het feestelijke gevoel dat tijdens de kerstperiode heerst. Een andere veelgenoemde reden is de zogenaamde ‘window dressing’ door institutionele beleggers. Dit is het fenomeen waarbij beleggingsfondsen hun portfolio’s aanpassen en posities versterken om er gunstiger uit te zien voor hun klanten of aandeelhouders.

Het kan echter ook deels worden beschouwd als een self-fulfilling prophecy. Dit verwijst naar een situatie waarin een overtuiging waarheid wordt, simpelweg omdat mensen geloven dat het waar is en ernaar handelen.

Historische prestaties van bitcoin

Kijkend naar bitcoin is er geen duidelijk patroon op te merken gedurende de kerstperiode. In 2011, 2013, 2019 en 2020 waren er bijvoorbeeld aanzienlijke prijsstijgingen, terwijl andere jaren zoals 2014, 2015, 2021 en 2011 grote prijsdalingen lieten zien.

Van de 12 voorgaande decembers heeft de bitcoin koers 6 keer positieve resultaten laten zien. De gemiddelde stijging voor de laatste maand van het jaar staat gelijk aan 9,19 procent.

Bitcoin heeft een paar keer een flinke smak gemaakt in december. In 2013, 2014 en 2021 daalde de koers namelijk met respectievelijk 33,2%,15,3% en 18,9%. Aan de andere kant heeft de feestmaand ook voor gigantische rendementen gezorgd. In 2017 en 2020 steeg de koers namelijk met respectievelijk 38,8% en 47,8%.

Een diepere duik in de koersprestaties laat zien dat bitcoin bijna altijd een groene decembermaand beleeft nadat oktober en november positief zijn geëindigd. Slechts 1 uit 6 jaren waarin bitcoin in zowel oktober als november steeg, werd december in het rood afgesloten. Dit belooft veel goeds aangezien bitcoin dit jaar beide maanden in het groen heeft afgesloten.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

16,01% BTC stijging

Tot dusver is december een uitstekende maand voor ’s werelds grootste crypto. De openingskoers van bitcoin stond gelijk aan 37.725, maar inmiddels staat de koers 16,01% hoger op 43.761 dollar.

Er heerst op het moment veel optimisme wat betreft de komst van een Bitcoin beursfonds, ofwel een spot Exchange Traded Fund (ETF). De kans lijkt erg groot dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op maandag 8, dinsdag 9 of woensdag 10 januari meerdere ETF’s goed zal keuren.

Als gevolg staat het sentiment er uitstekend voor en om die reden lijkt de jaarafsluiting niet meer stuk te kunnen lopen. Desalniettemin blijft het lastig te voorspellen hoe de koers op de korte termijn zal bewegen, en dus wordt het afwachten of we dit jaar, na 2 jaar afwezigheid, een Santa Claus-rally voorgeschoteld krijgen.

Kerstcadeau: Gratis Cardano

Het is kerst, en dat moet gevierd worden. De Nederlandse broker Anycoin Direct deelt uit: alleen vandaag krijgt iedereen nog 25 ADA gratis.
Je kunt je hier registreren bij Anycoin Direct en direct je cadeau van 25 ADA ontvangen.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment