Hoe de Bitcoin mining industrie tóch bijdraagt aan een beter klimaat

Louise de Graaf


De theorie dat het minen van bitcoin (BTC) per definitie schadelijk is voor het milieu heeft inmiddels weinig steun meer. Het Bitcoin netwerk wordt namelijk met de dag duurzamer. Tegenwoordig gaat de discussie steeds vaker over hoe bitcoin mining een katalysator kan zijn binnen de algehele energietransitie. Hoe zit dit?


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin wordt steeds duurzamer

Eerst even de feiten op een rijtje. Bitcoin mining is al lang niet meer zo vervuilend als het ooit was. Het feit dat duurzame energie relatief goedkoop is, zorgt ervoor dat miners automatisch de duurzaamste energie-optie kiezen. Dat heeft ertoe geleid dat per 18 januari 2024 54,5 procent van de energie voor bitcoin mining duurzaam is. Dit blijkt uit data van de Bitcoin ESG Forecast. 

Hoewel een groot deel van de energieconsumptie van Bitcoin nog steeds uit fossiele brandstof afkomstig is, is het dus te voorbarig om de bitcoin mining sector als vervuilende industrie weg te zetten. Daarnaast verduurzaamt de bitcoin mining industrie zich in het rapste tempo ten opzichte van andere grote globale industrieën.

De bitcoin mining industrie ligt zowaar op koers om in dit decennium nog CO2-neutraal te worden. Maar volgens wetenschappers van de Cornell University in de Verenigde Staten kan bitcoin mining ook op een strategische manier gebruikt worden om de globale energietransitie te bevorderen.

Bitcoin mining als katalysator van de energietransitie

De studie concludeerde dat de energie overschotten van bijvoorbeeld windturbines en zonnepanelen gebruikt kunnen worden om miljoenen dollar te verdienen met bitcoin mining. Voordat wind- en zonneparken op het elektriciteitsnet worden aangesloten zitten deze in een zogenaamde ontwikkelingsfase. Volgens de studie kunnen projecten in deze fase bitcoin mining toepassen om kapitaal te genereren dat vervolgens weer in toekomstige duurzame projecten kan worden geïnvesteerd.

Volgens de studie is de mogelijkheid voor deze toepassing in Texas het grootst. Hier zijn 32 duurzame projecten gepland die met behulp van bitcoin mining $47 miljoen zouden kunnen genereren in de bovenbeschreven ontwikkelingsfase.

Ook fungeert bitcoin mining als een zogenaamde stabilisator voor het elektriciteitsnetwerk. In Texas, waar veel miners actief zijn, is dit al het geval. Soms kan de energievraag niet aan de energieproductie voldoen, en blijft er energie over. Waar deze energie anders verloren zou gaan, kan de bitcoin mining sector dit overschot absorberen. Margot Paez van het Bitcoin Policy Institute zegt hier het volgende over.

“Er is vaak een disbalans in vraag en aanbod dat voor een overschot aan duurzame energie zorgt. Bitcoin mining fungeert als een afnemer die betaald voor energie die anders verloren zou gaan. Bitcoin mining profiteert op deze manier van het gebruik van duurzame energie in plaats van fossiele brandstoffen, en verbetert hiermee de CO2-afdruk van het netwerk. Het is een win-win situatie.”

Vragen over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Discord-community van meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 0



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment